Tu cum ai descoperit Linux?

1
linux pentru prieteni logo original pentruprieteni.com

Mirajul Linux

Fiecare dintre noi intrăm în contact cu un lucru nou la un moment dat. Și, de obicei, prima impresie pe care ne-o crează acel lucru ne determină să-l păstrăm sau să renunțăm la el. La fel s-a întâmplat și cu Linux-ul. Deși era încă departe de perfecțiune, anumite aspecte, printre care și lipsa costurilor, ne-au convins, încă din primele momente de utilizare, că un astfel de sisteme de operare merită toată încrederea și aprecierea noastră. Apoi, aflând mai multe detalii despre principiile soft-ului liber, bazate pe colaborarea și contribuția voluntară a utilizatorilor, am început să îndrăgim această idee și să încercăm a o face mai cunoscută, vorbind despre numeroasele sale avantaje.

Din cauza frustrărilor

Eu, personal, am luat contact cu Linux-ul prin anul 2008 când, căutând online alte sisteme de operare în afară de Windows, am dat peste… Ubuntu. Cele câteva screenshot-uri pe care le-am văzut mi-au creat o impresie plăcută. Încă nu știam atunci mai nimic despre Linux, cu exceptția celor auzite la unii cunoscuți, și anume că Linux-ul este urât, greu de utilizat, trebuie să știi comenzi și mai bine nu te complici. Nici despre Ubuntu nu știam că e Linux, nu dădusem suficientă atenție acestui aspect atunci când căutam o alternativă la Windows-ul care începuse să devină o sursă de frustrări.

Nu știam atunci ce este aceea o distribuție Linux, că asemeni lui Ubuntu, există zeci, chiar sute de sisteme de operare care au la bază kernelul Linux și care se numesc distribuții. S-a întâmplat să descopăr Ubuntu deoarece în acea perioadă popularitatea sa începuse deja să crească, aflându-se deja în al patrulea an de la apariție și începuse deja să devină cunoscut ca alternativă gratuită la Windows.

Primele încercări

Am instalat atunci Ubuntu în Windows și îmi apărea în Control Panel drept ca un program instalat acolo, pe care îl puteam dezinstala asemeni oricărui alt program de Windows. Abia peste aproape un an, timp în care am mai acumulat ceva experiență, ajutat de un prieten, am instalat Uuntu așa cum se cuvine, cu partiții root, home și swap. Am mai păstrat bineînțeles și Windows-ul o perioadă, deoarece încă nu mă simțeam foarte sigur pe mine utilizând un sistem de operare cu o interfață grafică, într-adevăr foarte intuitivă, dar diferită totuși de cea cu care mă obișnuise Microsoft. Am fost, într-adevăr, fascinat de acele efecte grafice spectaculoase care puteau fi setate din Compiz Config, pe Ubuntu.

Între timp, lucurile s-au cam inversat, fiind la un moment dat nevoit să mă obișnuiesc și cu trecerea Ubuntu de la GNOME2 la Unity, trecere care a revoltat pe mulți. Înprezent, mai multă încredere am în ceea ce fac pe Linux, iar atunci când trebuie să folosesc un computer cu Windows, pot spune că îmi dă aceeași senzație ca o mașină care merge cu frâna trasă, de parcă oricât de puternic ar fi respespectivul computer, sistemul de operare îl limitează.

Tu cum ai descoperit Linux-ul?

1 COMMENT

 1. Pentru mine linux inseamna ceva mai mult decat un sistem de operare.
  Simplu, este ideea de libertate, de alternativa la un sistem inchis cum e windows sau mac os. La fel este si ideea de securitate si placerea de a descoperi.
  Prima data am instalat in ’99 o distributie de Redhat si mi-a placut si as fi vrut sa incerc mai mult dar atunci spatiul de pe hard disk era prea important si nu puteam renunta la windows. Apoi nu erau aplicatii si atunci pentru un simplu utilizator nu mi s-a parut o alternativa. Plus ca era aproape imposibil sa instalezi o imprimanta.
  Asa ca odata cu cloud-izarea am revenit si eu si din 2013 folosesc aproape exclusiv linux. Acum nu mai tin date pe hdd si a reconfigura partitiile e total fara emotii.
  Ubuntu a fost primul, apoi Mint-cinammon si acum imi place tare mult Manjaro Xfce.
  De fapt inca le am pe toate instalate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here