Video – Linus Torvalds la TED 2016

0

Linus Torvalds, creatorul kernelului Linux și al managerului de cod sursă Git a participat la TED2016, eveniment care a avut loc între 15 și 19 februarie la Vancouver, în Canada. Trovalds a participat la un interviu moderat de Chris Anderson, fiind primul care a vorbit în cadrul secțiunii “Code Power”.
Pentru cei care nu știu, TED (Technology, Entertainment, Design) constă într-o serie de conferințe organizate de fundația non-profit Sapling Foundation, sub sloganul “Idei care merită răspândite”, accentul căzând mai ales pe aspectul educațional. TED a fost fondat în februarie 1984 ca și eveniment unic, iar seria de conferințe anuale a debutat în anul 1990. Tehnologia și design-ul erau cele două domenii pe care se axau conferințele TED la început, datorită legăturilor cu Silicon Valley, însă de atunci domeniile de interes s-au înmulțit, incluzând în prezent numeroase subiecte de natură științifică, culturală și academică.

În timpul discuției, Torvalds, a cărui atitudine oarecum obtuză în interacțiunile cu ceilalți este bine cunoscută, a afirmat, printre altele: “Eu de fapt nu sunt o persoană sociabilă. Nu țin prea mult la ceilalți, dar îi iubesc pe cei ce se implică în proiectul meu.” Mai departe, el a adus în discuție convingerea sa că un cod poate să funcționeze sau nu, iar kernelul actual de Linux este unul dintre cele mai mari proiecte întreprinse în colaborare vreodată, conținând peste 20 de milioane de linii de cod, iar la dezvoltarea sa contribuie mai mult de 12000 de persoane. În medie, 185 de modificări sunt acceptate zilnic – aproximativ 1300 pe săptămână. Linus Torvalds are ultimul cuvânt în privința acceptării codului.

Torvalds recunoaște că este uneori “miop când vine vorba de sentimentele celorlalți …”, dar oricum “Ceea ce iubesc la open source este că într-adevăr permite oamenilor să lucreze împreună.”

Creatorul Linux-ului a fost declarat drept unul dintre cei mai influenți oameni din lume de către revista Time în 2004. În caracterizarea care i s-a făcut atunci, Lawrence Lessig scria că “nu există îndoială că modelul deschis, colaborativ care a produs GNU/Linux a schimbat pentru totdeauna industria dezvoltării de software”. Totuși, Torvalds nu se consideră un vizionar, ci spune: “Sunt un inginer. Sunt fericit când oamenii se plimbă și se uită la stele, dar eu privesc în jos și vreau să repar groapa înainte să cad în ea.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here