ADN-ul va deveni noul mediu de stocare a datelor digitale

0
adn pentru prieteni linux pentruprieteni.com

Dacă ne gândim la cantitățile de date utilizate atunci când , spre exemplu, ne conectăm la Internet prin intermediului telefonului mobil, 200 MB reprezintă o cantitate aproape infimă în cazul mediilor de stocare convenționale. Înseamnă totuși ceva extraordinar dacă avem în vedere faptul că s-a reușit codificarea și stocarea acestor date nu pe un HDD, SSD, CD, DVD, card SD etc., ci pe mediul special creat de natură, în decursul a milioane de ani, destinat exclusiv acestui scop – ADN-ul (acid dezoxiribonucleic).

Cercetătorii de la Microsoft și de la Universitatea din Washington au anunțat recent înregistrarea unui nou record mondial în ceea ce privește cantitatea de date care s-a reușit a fi stocată într-un lanț ADN, fiind vorba în acest moment 200 MB. Era deja demonstrat faptul că datele digitale pot fi stocate în ADN, dar Microsoft declară că, până acum, nimeni nu a mai reușit să scrie o asemenea cantitate.

Se cunoaște de ceva vreme faptul că toate informațiile necesare dezvoltării, funcționării și perpetuării majorității formelor de viață (cel puțin de pe Terra) sunt stocate în moleculele de ADN, prezente în nucleul fiecărei celule din organism, luând forma cromozomilor. Lanțurile de ADN care îndeplinesc anumite funcții specifice prin informațiile pe care le conțin au fost numite gene. Fiecare celulă conține, în nucleul său, întregul genom al individului din care face parte.

ADN-ul este un mediu de stocare deosebit de eficient deoarece date pot fi scrise la nivel molecular, cu o densitate mult mai mare decât în cazul tehnologiilor convenționale. Deocamdată însă, este costisitor și complicat din punct de vedere tehnic să utilizăm ADN-ul în acest mod, dar există destule speranțe că în următorii ani, dezvoltarea biotehnologiei va crea instrumentele necesare creării și citirii de ADN conținând date digitale. ADN-ul este considerat de mulți un potențial înlocuitor pentru banda magnetică, mediul standard de stocare de lungă durată a datelor în prezent. Asta deoarece un alt punct forte al ADN-ului este durabilitatea sa, mai ales dacă este păstrat uscat, la temperaturi scăzute. În luna martie 2016, cercetătorii au anunțat reconstrucția parțială a genomului unor oameni preistorici, ale căror oase ar fi avut o vechime de peste 400’000 de ani. În comparație, banda magnetică folosită în prezent rezistă doar câteva decenii înainte de a începe să se degradeze. Așa că trageți singuri concluziile.

Demersul cercetătorilor în această direcție este motivat de decalajul din ce mai mare între dezvoltarea dispozitivelor electronice de stocare și cantitățile imense de date ce se stochează, aspect care face să crească prețul plătit pentru a avea toate datele în siguranță. IDC (International Data Corporation) prognozează că până anul viitor, cantitatea totală de date stocate la nivel global va atinge amețitoarea cifră de 16 trilioane de GB, ocupând imense centre de date. Unii cercetători, printre care și Karin Strauss de la Microsoft, estimează că un volum de ADN echivalent cu acela al unei cutii de pantofi ar putea înlocui aproximativ 100 de centre de date gigant.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here