Alertă! Începând cu 11 aprilie 2017, Microsoft îngroapă unul din cunoscutele sale sisteme de operare

1
securitatea computer esential

Ziua socotelelor

Ziua socotelelor vine pe 11 aprilie 2017 pentru unii dintre utilizatorii Windows Vista. De departe cel mai controversat sistem de operare fabricat de Microsoft, Windows Vista nu prea a dus-o bine nici la tinerețe, nici la maturitate și nici la bătrânețe, adică niciodată. Datorită faimei sale de mare devorator de resurse, Vista nu mai este folosit la această dată de foarte mulți. Conform unor surse, mai puțin de 1% din deținătorii de computere de la nivel mondial utilizează Vista.

Chiar dacă impactul nu pare a fi mare, 1% nu pare a fi o cifră deloc decentă, scandaloasă chiar, pentru un ditamai produsul Microsoft, oprirea suportului de orice natură pune în pericol sute de mii de computere. Spre comaparație, procentul utilizatorilor de Windows XP trece binișor de 8%.

După 11 aprilie, dată la care va fi livrat ultimul update, Windows Vista va funcționa pe riscul clientului. Când vorbim de un sistem de operare, indiferent că este vorba de Windows, Linux, macOS ori BSD, în scurtă vreme, lipsa actualizărilor de securitate, îl pune la dispoziția hackerilor.

Ce recomandă Microsoft

Ca de fiecare dată, Microsoft recomandă utilizatorilor de Vista să facă upgrade la o versiune mai recentă de Windows. Upgrade-ul este pe bani, o listă de prețuri găsiți aici.

Ce recomandăm noi

Înainte de a decide să scoateți bani dun buzunar pentru a cumpăra o licență nouă de Windows 7, 8 sau 10, vă invităm să aruncați o privire și în tabăra concurenței. Incomparabil mai rapide decât Vista, de siguranță superioară nici nu mai este nevoie să mai amintim, se află mai multe distribuii GNU/Linux. În total sunt câteva sute, însă noi vă recoamandăm Linux Mint, Ubuntu, Solus, Manjaro, Voyager openSUSE. Acestea nu vă costă nimic și vă permit testarea chiar de pe Un DVD sau stick USB. În acest mod veți putea descopri dacă configurația vostră hardware este compatibilă cu aceste distribuții. Totuși, dacă computerul vostru a dus un Windows Vista, un Linux Mint, spre exemplu, va zburda.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here