Cât mai costă un iMac sau MacBook

0
MacBook_Air_black

Există viață și fără PC-urile dotate cu Windows ori Linux. Am avut surpriza să văd cât de puțini români știu că Apple mai produce și altceva în afară de iPhone. Despre această alternativă și despre costurile pe care le implică, o să povestim pe scurt în ceea ce urmează.

macOS

Puțin cunoscut și folosit, considerat de majoritatea ca fiind mai bun decât Windows-ul și decât Linux-ul, apreciat dar și criticat, macOS-ul este menținut în atenție cu mare îndemânare. Nu doar că arată în ton cu vremurile, ci chiar crează moda, se mișcă așa cum utilizatorii Microsoft visează să se miște vreodata un eventual Windows X, este stabil și solid, performant și comercial… Pentru un utilizator Windows, macOS Sierra, ultima versiune, este cu totul altceva, după cum veți putea vedea urmărind clipul de mai jos. Un avantaj îl au utilizatorii GNU/Linux. Aceștia se pot adapta mai bine și mai rapid la utilizarea acestui OS.

Un sistem închis

Așa cum îi șade bine unui ecosistem închis, comercial și proprietar, macOS-ul nu poate fi instalat decât pe computerele Apple, oricât de mult ai încerca să îl bagi pe un computer dedicat Windows-ului, macOS-ul va refuza să funcționeze. Singura posibilitate de a testa și altceva decât Linux sau Windows este, prin urmare, să achiziționezi un computer Apple. De la dorință la faptă este cale lungă dacă nu dispui de ceva resurse financiare.

Mac la preț de mașină

Pentru mulți va fi un șoc când vor vedea că prețul unui laptop sau desktop Apple se apropie binișor de suma pe care mulți o dau pentru o mașină la mâna a doua.

Până de curând, pentru un român care dorea un laptop sau desktop Apple, era destul de dificil să facă acest pas, soluția fiind achiziționarea acestui din afară. Acum, oferta Apple în România este impresionantă, prețurile pe măsură. Ceea ce este interesant ține de faptul că, deși costă o avere, utilizatorii unor astfel de produse sunt foarte mulțumiți. Calitatea materialelor este foarte bună, ecranul este fascinant, design-ul produselor te face să întorci capul după ele, configurația extrem de bine realizată, viteza de rulare perfectă etc. Am putea spune că își merită investiția. Unde mai pui că Apple a băgat camioane de bani în promovarea acestor produse, reușind destul de bine să îi facă pe cei care le dețin să se considere persoane cu totul și cu totul speciale.

Deși prețurile unor laptop-uri sau desktop-uri Apple sunt destul de ridicate dacă ar fi să ne raportăm la salariile mizere din România, asta nu ne oprește să aruncăm o privire în ofertă. Pentru americani sau pentru orice alt cetățean locuitor într-un stat normal, achiziționarea unor astfel de produse nu presupune să strângi cureaua până la limita de a intra în hibernare. Prețurile mari le-au oferit un caracter elitist acestor sisteme, fapt care poate fi perceput și ca un dezavantaj.

Oferta

În România, doritorii unui laptop Apple (MacBook) îl pot achiziționa pe cale oficială de aici. Cel mai mic preț de achiziționare a unui sistem trece ușor de 4400 de lei, în timp ce cel mai mare preț se apropie de 16000. Vor primi, în schimb, configurații foarte bine adaptate și un sistem de operare făcut special pentru acestea, un brand și un statut special. Binențeles, pe măsură ce crește prețul, cresc și avantajele unei configurații mai bune.

În cazul în care nu doriți un laptop, puteți achiziționa un desktop Apple, denumit iMac, oferta este și de această dată diversă, iar prețul de pornire trece de 5200 de lei și se oprește, în cazul celei mai scumpe configurații, în apropierea sumei de 11100 lei. O soluție de compromis ar putea fi achiziționarea unui mini PC Apple al cărui preț este cuprins între 2300 lei și 4300 lei.

Dacă te interesează cât mai costă un Windows, dă click aici.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here