Cu SSD sau HDD? Laptop-urile care chiar merită cumpărate

0
HDD sau SSD

Epoca laptop-urilor dotate cu HDD (Hard Disk Drive) a apus de ceva vreme în lumea vestică, SSD-ul luându-i locul. În România, puterea de cumpărare scăzută a populației cumulată cu o lipsă acută de dorință de informare duce, în prezent, la menținerea dominației dispozitivelor care încă sunt dotate cu prăfuitele și ineficientele HDD-uri. Putem spune că, și din acest punct de vedere, suntem tare în urmă.

Oferta

Oferta magazinelor abundă în nenumărate modele de laptop-uri, cele dotate cu HDD-uri fiind scoase în față. Din păcate, satisfacția generală a multor persoane care și-au cumpărat laptop-uri bine dotate sub capotă pălește deseori din cauza acestor dispozitive de stocare a informației. Mulți, în momentul achiziționării unui laptop, nu au luat în considerare un aspect esențial. Dincolo de RAM, procesor și placă video, depozitarea și viteza cu care informația poate fi transferată este esențială. Nu vom intra în detalii de natură tehnică, cert este că poți avea cel mai nou procesor, RAM cât să dai și la vecini dar și o placă video de top, viteza generală a sistemului poate fi serios trasă în jos de un HDD. Clipul de mai jos ilustrează perfect acest aspect.

Soluția

Soluția este reprezentată de SSD (Solid State Drive). HDD-ul sau SSD-ul sunt dispozitive pe care infomația este stocată. Când ne referim la informație, nu putem exclude sistemul de operare. O cauză a lentorii multor dispozitive, gen laptop, este legată de folosirea HDD-urilor care, prin limitările existente, impiedică un transfer de informație la viteze mai mari. Așadar, pentru o creștere substanțială a vitezei de rulare a sistemului de opere și a transferului de date, recomandăm achiziționarea laptop-urilor care sunt dotate cu SSD. În cazul în care un laptop mai vechi permite, este recomandată înlocuirea vechiului HDD cu un SSD. Diferența este uimitoare.

Indiferent că folosești o distribuție GNU/Linux ori o versiune de Windows, SSD-ul va permite o viteză de rulare considerabil mai mare a sistemului de operare, iar accesarea fișierelor și folderelor va fi cu mult mai rapidă. În acest domeniu, progresele ultimilor ani sunt extrem de vizibile.

Sfatul nostru este ca în momentul în care îți achiziționezi un laptop să folosești filtrele existente pe site-ul oricăror magazine online și să bifezi la categoria “stocare” SSD în loc de HDD. Prețurile acestor modele de laptop (vezi aici) au coborât sub 1700 de lei iar diferența de rulare este uriașă! Producătorii practică, în acest moment, o combinație de SSD cu HDD, primul fiind destinat ca locație pentru sistemul de operare în timp ce al doilea este folosit pentru stocarea filmelor, muzicii, fotografiilor etc.

Vezi aici modele de laptop-uri dotate cu ssd (cel mai mic preț este sub 1700 de lei)

Avantaje SSD

– durata de viaţă a SSD-urilor este mai mare decât cea a HDD-urilor deoarece cele din urmă au componente în mișcare ce pot ceda
– SSD-urile sunt cu mult mai rapide, viteza de transfer oscilând între 100-600 MB/s
– sunt mult mai rezistente în timp, tot datorită faptului că nu dispun de părți în mișcare
– fiabilitate superioară
– adio defragmentare!

– dimensiuni considerabil mai mici
– greutate mai redusă
– consumă mai puțină energie decât HDD-urile
– nu produc zgomot în utilizare
– nu se încălzesc atât de tare precum HDD-urile
– sunt alegerea potrivită pentru instalarea sistemelor de operare și a programelor

Dezavantaje SSD (click aici)

3 laptop-uri care, cu excepția memoriei, au aceeași configurație. Primul din stânga este echipat cu un HDD capabil de 5400 rotații pe minut, laptop-ul din mijloc este echipat cu un HDD cu 7200 rotații pe minut, iar cel din dreapta este dotat cu un SSD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here