Fii pe Fază! Aici afli când ISS trece pe deasupra orașului/satului tău

0
alertă pentru prieteni linux pentruprieteni.com

În cazul în care nu știai de la ce vine abrevierea “ISS” îți spunem acum. Termenul “ISS” este folosit pentru a face referire la Stația Spațială Internațională (The International Space Station), așadar poți să fii liniștit, nu este vorba despre gruparea teroristă ISIS.

Ce este ISS? (ne lămurește Wikipedia)

Stația Spațială Internațională (abreviat SSI; în engleză The International Space Station, ISS) este o stație spațială experimentală aflată în spațiu. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale.[1] Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.[1]

Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km,[2] este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.[3]

Mirajul ISS

ISS trece destul de des și pe deasupra României, chiar dacă ni se arată destul de timid doar sub forma unui punct foarte luminos și rapid care are nevoie de doar câteva minute pentru a brăzda cerul de la un capăt la altul. Cu ochiul liber, nu se pot observa prea multe detalii dar cu ajutorul acestor instrumente, o parte a enigmei se deslușește. Pentru copii, dar și pentru adulți observarea de la atâția kilometri a ISS poate fi un eveniment destul de antrenant și plăcut, mai ales că presupune și părăsirea zonei orășenești de unde nici nu se pot observa stelele noaptea.

Cum afli când trece ISS?

Pentru a afla ziua, ora și minutul când Stația Spațială Internațională va trece pe deasupra ta, trebuie să accesezi acest site. Tot ce trebuie să faci este să setezi locația, adică țara, regiunea și orașul, iar în cazul în care ai nevoie de Google Translate, poți da click aici.

Bonus

Pentru a spori efectul, vă recomadăm să folosiți un telefon mobil conectat la Internet, cu ajutorul căruia să obțineți, în timp real, imagini video de la ISS. E ceva, de jos vezi stația, iar prin intermediul telefonlui vezi ceea ce vede ISS de la atâția kilometri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here