8.5 C
București
vineri, noiembrie 8, 2024

Producătorii auto preferă Linux

Ar trebui să le citești

Linux

„Linux peste tot”, aceasta pare a fi deviza momentului. Se anticipa, cu mai bine de un deceniu în urmă, că autovehiculele vor deveni platforme software, exact în același mod precum s-a întâmplat în cazul telefoanelor. Previziunea o făcea un reprezentant al Sun, Jonathan Schwartz, doar că nu Java, ci Linux este cel care a a reușit să ruleze pe majoritatea mașinilor inteligente.

De ce această alegere

GNU/Linux și software-ul open source au reușit să domine și în domeniul auto datorită unor avantaje esențiale. Ei bine, acestea îl plasează deassupra concurenței. Producătorii auto aleg varianta open source datorită flexibilității, nu mai este un secret. OS-ul, fiind open source, este capabil să funcționeze pe aproape orice tip de hardware, fie el supercomputer, telefon sau autovehicul. Ceilalți competitori precum QNX de la Blackberry și Microsoft IoT Connected Vehicles, pentru că nu au aceeași flexibilitate, au cam pierdut teren în favoarea Linux-ului. Lucrurile sunt clare.

AGL

Automotive Grade Linux (AGL) este o organizație înființată de Linux Foundation. Printre membrii săi găsim producători auto care au ales să își facă mașinile mai inteligente cu ajutorul acestei platforme. Printre aceștia se numără Ford, Honda, Mazda, Nissan, Mercedes, Suzuki. De asemenea, adăugăm și pe cea mai mare companie auto din lume, Toyota.

PRODUCĂTORII AUTO DEVIN COMPANII SOFTWARE ȘI, EXACT LA FEL CA ÎN TEHNOLOGIE, EI REALIZEAZĂ CĂ OPEN SOURCE REPREZINTĂ CALEA DE URMAT.
Dan Cauchy, director executiv AGL

Nu e doar AGL

AGL nu este singura organizație care dorește integrarea Linux în industria auto. Consorțiul SmartDeviceLink din care fac parte Ford, Toyota, Mazda și Suzuki lucrează software open source bazat pe Linux, prin care telefoanele și autovehiculele să poată interacționa fără probleme. Și Google este orientat în această direcție, cu al său Andoid Auto, sperând să aibă același succes cu Android la autovehicule cum a a avut la telefoane. De asemenea, producători renumiți de echipamente pentru autovehicule (Bosch, Continental Auto Parts) folosesc din ce în ce mai mult Ubuntu IoT în componentele pe care le produc. Chiar și fabricantul de GPS-uri TomTom folosește Ubuntu în producție.

Concluzie

Acestea fiind spuse, ne dăm seama cu ușurință că acest sistem de operare are viitorul asigurat din moment ce a reușit să pătrundă în industria auto și să convingă marii producători de avantajele utilizării sale.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole