Video | Pornire Windows 10 – sub 10 secunde. Da, chiar se poate!

4

Uită de toate tutorialele dedicate optimizării Windows-ului, nu te mai chinui și nu-l mai ciopârți. Nu au funcționat și nu vor funcționa vreodată. Sunt doar simple minciuni, nimic mai mult. Să fim serioși, de cele mai multe ori rezultatul final al acestora era de a-ți crea un sistem de operare și mai instabil ca înainte, care putea crăpa oricând, doar Windows știe cum. Noi îți propunem o metodă care nu are cum să dea greș și care va face ca Windows-ul să pornească cu mult mai repede decât ai putut bănui vreodată.

Windows…

Într-adevăr, sistemul de operare Windows nu s-a putut lăuda vreodată cu timpi prea buni de pornire, cel puțin aceasta este mentalitatea în spațiul mioritic. Ne-au ajutat să tragem această concluzie doi factori: faptul că mai toate laptop-urile acceptabile ca preț în România vin echipate cu HDD, dar și Windows 7 sau 10. Chiar dacă este potop de RAM, de putere pe placa video ori procesoare de ultim răcnet, majoritatea laptop-urilor vândute la noi au marele handicap al vechiului și lentului HDD. Poate avea oricâte mii de rotații pe minut, tot HDD este,viteza computerul, că este Linux ori Windows, va fi limitată de acest element depășit.

Explicația

Componentele sale mecanice au nevoie de timp pentru a efectua mișcările necesare citirii și scrierii datelor pe discul care se rotește. De asemenea, depinzând de piese mobile, acest dispozitiv este expus la uzură și trebuie ferit pe cât posibil de șocuri mecanice (lovituri, căderi etc.). Așa se explică de ce până și un telefon ieftin este mai rapid decât un computer de mii de lei. Memoria flash, elementul comun atât SSD-urilor cât și memoriei telefoanelor, este cea care face diferența.

Dovada

Într-adevăr, despre avantajele utilizării SSD-urilor am mai scris pe site-ul pentruprieteni.com, acum, însă, publicăm dovada eficienței acestora. Practic, am înlocuit HDD-ul unui laptop din seria Lenovo G780 (procesor i5 și placă videon nVidia de 2GB plus 4 GB RAM) cu un model nou și performant de SSD de la Samsung, este vorba de Samsung 850 EVO. Trebuie spus că ne gândeam la această mișcare de ceva vreme, iar despre acest model de SSD există numai cuvinte de laudă din partea celor care l-au testat, dar și din partea noastră. Deși nu este vârful de gamă produs de Samsung în acest domeniu, trebuie să recunoaștem totuși că a făcut minuni. Samsung a implementat în acest produs tehnologia 3D V-NAND, care promite un plus de viteză, stabilitate și durată de viață.

A meritat!

SSD-ul de la Samsung a revitalizat laptop-ul și a transformat un Windows 10 pe care l-am descărcat gratuit de aici într-o adevărată rachetă. În mai puțin de 10 secunde, Windows 10 bootează și este gata de folosire. Spre comparație, în perioada în care am fost folosit HDD-ul, Windows-ului îi trebuia mai mult de 50-60 de secunde pentru pornire, și asta în zilele bune, nici după logare acesta nu era complet funcțional, fiind nevoie de alte minute pentru încărcarea completă a sistemului. Așadar, am putea spune că timpul de pornire a fost redus cu 90%.

Concluzie

Ținând cont că majoritatea laptop-urilor permit înlocuirea HDD-urilor cu un SSD, nu văd motivul pentru care nu s-ar face acest upgrade. Uită de tutoriale, lasă noua tehnologie să-și facă treaba și câștigă timp!

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here