3.2 C
București
luni, decembrie 2, 2024

Ți-ai virusat contul Facebook? Vezi soluțiile

Ar trebui să le citești

Ți-ai virusat contul Facebook?

Sunt din ce în ce mai dese cazurile de persoane care și-au virusat contul Facebook. Prin activitatea lor, acești viruși îți pot afecta grav imaginea publică, îți pot aduce prejudicii inimaginabile prin furtul datelor, te pot lăsa fără bani în cont, îți pot încărca enorm factura la telefon sau pot genera chiar consecințe penale. Totuși, cele mai des întâlnite virusări au mai degrabă consecințe care îți cresc tensiunea și îți afectează imaginea. Virusul, fără să iei măsuri, nu dispare singur, asta este sigur. Dacă niciuna din soluțiile pe care noi ți le propunem mai jos nu funcționează, până la remedierea problemei, ar fi recomandat să îți dezactivezi temporar contul.

De ce se folosesc infractorii?

Infractorii care realizează viruși pentru Facebook se folosesc de curiozitatea, ignoranța și neatenția indivizilor. De obicei, infectarea cu un astfel de virus se realizează din neatenție sau dintr-o curiozitate enormă a utilizatorului. Mânat de acest impuls, utilizatorul de click pe tot ce pare a fi tentant pe Facebook.

Cum se manifestă un virus de Facebook?

În cazurile cele mai fericite, îți dai seama rapid când un cont este virusat prin faptul că acesta, fără acordul și știrea ta, trimite masiv mesaje sau postează conținut la greu pe peretele prietenilor din listă. De multe ori mesajele de tip spam nu pot fi șterse. Conținutul cu care virusul îți stresezi prietenii este, de cele mai multe ori, menit să le trezească interesul. Tot de multe ori acesta conține chiar imagini care îți aparțin.

În cazurile mai puțin fericite și rare, virusul lucrează în fundal prin furtul de date, golirea de conturi sau încărcarea facturilor.

Cum te poți infesta?

Cu siguranță, cel care a reușit să îți virusese contul fie a accesat un link/mesaj suspect primit pe chat, fie a dat click pe ceea ce părea un clip video în care aparent era și un prieten „actor” fără voie, fie a instalat o aplicație virusată, atât în computer cât și pe Facebook.

Infestarea se face prin accesarea unui link. Din acel moment, în funcție de virus, sub o formă sau alta, în computerul tău se poate descărca și instala virusul. De multe ori, utilizatorul habar nu are ce se petrece, desfășurarea evenimentelor luându-l prin surpridere și fără posibilitatea de a acționa ferm. Este posibil ca virusul să îl redirecționeze pe clona unui site unde, de cele mai multe ori, este “rugat” să instaleaze (în cazul virușilor proști) update-ul de la vreo aplicație sau, pur și simplu, instalarea începe și nu mai poate fi oprită nici de închiderea computerului – care oricum durează ceva timp.

Cauze (nu toate)

  • inexistența unui antivirus instalat pe computer. Dacă acesta există, mai mult ca sigur nu este actualizat la zi sau este unul piratat, adică doldora de viruși.
  • sistemul de operare nu este la zi cu actualizările, fapt ce îl face lipsit de apărare în fața noilor provocări
  • instalezi aplicații periculoase pe contul Facebook.
  • ai instalat recent, fie că ai vrut fie că nu, o aplicație virusată pe computerul tău care te sapă și pe Facebook
  • încă mai rulezi Windows XP sau Vista – ediții piratate

Soluții?

  • este clar că antivirusul, dacă există, are ceva probleme din moment ce a permis virusarea computerului. O primă soluție ar fi să efectuezi o scanare online.
  • după scanare, actualizează Windows-ul. Faptul că windows-ul nu este la zi îl face vulnerabil la astfel de pericole.
  • dezinstalează vechiul antivirus și instalează unul nou, de preferință complet. Te va costa ceva, dar sunt șanse mai mari de a remedia problema și de a te proteja pe viitor. După actualizările bazei de date, scanează din nou întreg computerul. Dacă sunt găsiți viruși, sterge-i.
  • dezinstalează aplicațiile suspecte instalate în ultima vreme, care ar putea avea vreo legătură cu virusarea contului tău.
  • instalează o aplicație antivirus pentru Facebook, antivirus care mare lucru nu face în afară de a scana profilul tău și pe cele ale prietenilor și de a te anunța dacă sunt link-uri virusate pe acestea.
  • șterge de pe profilul tău mesajele puse de virus, care ar putea să îi facă și pe alții să dea click pe ele.
  • nu mai accesa link-urile suspecte pe care le primești
  • blochează persoanele de la care îți vin des astfel de link-uri
  • schimbă parolele
  • șterge complet istoricul și toate datele memorate de browser
  • TRECI PE LINUX (Ubuntu, Linux Mint, openSUSE etc.) Prin faptul că este imun la viruși te va feri de de astfel de probleme.
  • Anunță-ți prietenii că ai contul virusat și recomandă-le să nu acceseze mesajele trimise de pe contul tău pe chat sau postate în numele tău de viruși pe profilul lor.
- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole