Gestures – aplicația Linux care îți personalizează touchpad-ul (Video)

0
267

Gesturi pe touchpad

Majoritatea sistemelor de operare, inclusiv Linux-ul, oferă, din fabrică, un anumit număr de gesturi pentru touchpad, de exemplu click stânga, click dreapta, scroll sau zoom. Dar de ce să ne oprim doar la acestea?

Nenumărate posibilități

Touchpad-ul, fiind o suprafață tactilă, permite, teoretic, un număr nelimitat de gesturi prin care se poate interacționa cu sistemul de operare, într-un mod extrem de rapid, mai rapid chiar decât combinațiile de taste. Pentru a transpune în realitate acest imens potențial, este nevoie de softuri care să “traducă” gesturile utilizatorului în comenzi pe care computerul le poate “înțelege” și executa.

Sponsori

Linux-ul e prezent și aici

Nici când vine vorba de funcțiile touchpad-ului (pentru posesorii de laptop), Linux nu se dezminte în privința flexibilității și posibilităților de personalizare. Gestures, o aplicație cu o interfață grafică Gtk+ minimalistă, după cum o caracterizează dezvoltatorul său, reușește să transforme touchpad-ul într-o modalitate foarte interesantă prin care putem “vorbi” cu sistemul de operare. Cu ajutorul acestei aplicații putem defini cu ușurință un set de gesturi pe care sistemul de operare să le înțeleagă și care să rivalizeze cu oferta altor sisteme de operare sau chiar să o depășească.

Interfață prietenoasă

Gestures oferă o interfață prietenoasă care face legărura cu software-ul “libinput-gestures”. Astfel, nu mai este nevoie să creăm manual un fișier de configurare sau să căutăm online așa ceva. Putem configura și defini rapid gesturile pentru touchpad atât pe Ubuntu cât și pe celelalte distribuții similare. Putem crea, de exemplu, gesturi pentru a deschide Nautilus, Firefox, pentru a face un screenshot sau multe altele.

Află mai multe

Poți afla mai multe despre Gestures de pe pagina GitLab a acestei aplicații. Acolo vei găsi lista cu dependințele necesare, dar și instrucțiuni de instalare, în funcție de distribuția pe care o utilizezi. Dacă ești utilizator Solus, atunci te afli printre norocoși deoarece această distribuție oferă Gestures în depozitul propriu de software.

GitLab → Gestures

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.