34.2 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

GIMP a primit un fork din cauza denumirii ofensatoare

Ar trebui să le citești

Știai că…

Pentru utilizatorii care nu sunt vorbitori sau cunoscători ai limbii engleze, denumirea Gimp (GNU Image Manipulation Program) nu reprezintă o problemă. Însă acest cuvânt are o conotație negativă, fiind folosit în limba engleză ca o insultă la adresa persoanelor cu dizabilități, dar și în alte contexte dubioase.

Forking-ul în lumea open source

În cazul aplicațiilor open source, fenomenul „forking” este unul destul de des întâlnit și apare atunci când membri ai comunității decid să ducă o aplicație într-o direcție diferită față de restul. Cel mai de curând apărut fork și demn de luat în seamă este Glimpse. Prin acesta se urmărește înlăturarea unor nemulțumiri pe care utilizatorii le-au manifestat față de aplicația GNU Image Manipulation Program, cunoscut ca GIMP.

De ce Glimpse

Când intri pe pagina proiectului Glimpse, dezvoltatorii spun că au creat acest fork pentru a experimenta în alte direcții și pentru a remedia probleme vechi. Însă, dacă începi să citești postările de pe blog, ți se va dezvălui și o altă imagine. Conform primei postări , au decis crearea acestui fork pentru că denumirea GIMP a fost considerată ofensatoare de către unii dezvoltatori.

Unii dintre noi nu sunt de acord că denumirea GIMP este potrivită pentru toți utilizatorii și, după 13 ani în care proiectul a rămas neclintit în această privință, am decis să ne separăm.

Nimic bătut în cuie

Denumirea Glimpse nu este una bătută în cuie. Există o discuție pe GitHub în această privință și se întrev ede posibiliatea alegerii unui alt nume. Rămâne de văzut.

Mișcare fără precedent

Deși forkingul este un fenomen des întâlinit în lumea open source, GIMP nu a avut de-a face cu astfel de evenimente în cei aproximativ 20 de ani de existentă. Se va începe cu Glimpse 0.1, un soft fork ce va fi lansat în septembrie 2019, cu schimbări mai mult de ordin cosmetic. Va urma un hard fork, Glimpse 1.0, cu modificări la nivel de cod, estimat a fi lansat în cursul anului 2020, nu înainte de lansarea GIMP 3.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole