-0.9 C
București
joi, ianuarie 16, 2025

Menține Ubuntu activ: cum să eviți intrarea în modul repaus

Ar trebui să le citești

Ubuntu activ

Ubuntu, din fabrică, vine cu una dintre cele mai nedorite setări de către utilizatorii noi și nu numai. La 5 minute de inactivitate, Ubuntu intră în modul repaus. Tradus în fapte, utilizatorul este delogat iar ecranul își diminuează luminozitatea. Reintroducerea parolei este singura modalitate prin care poți trezi la viață sistemul de operare.

Această tactică a sistemului de operare poate deveni enervantă în multe situații. Practic, dacă ieși des la o țigară și o gură cafea ești nevoit să reintroduci parola în situația în care pauza durează mai mult de 5 minute. Repetarea de mai multe ori pe zi a acestei operațiuni poate duce la frustrări serioase.

Avantaje și dezavantaje ale modului de repaus

Cele mai importante avantaje ale intrării computerului în modul de repaus țin de reducerea consumului de energie al dispozitivului (contează mult dacă utilizezi un laptop) și prelungirea duratei de viață a componentelor acestuia. În plus, este prevenit și accesul neautorizat.

Dezavantajele sunt și ele la fel de importante. Unii utilizatori ar putea simți un disconfort datorită nevoii de a introduce frecvent datele de autentificare. De asemenea, există incompatibilități ale unor aplicații cu modul de repaus, unele bug-uri sau încetinirea sistemului de operare.

Două modalități

Dacă cele 5 minute inițiale de inactivitate sunt insuficiente, tot ce trebuie să faceți este să măriți durata perioadei de inactivitate. Aceasta poate fi prelungită până la maximum 15 minute sau dezactivată. Accesați „Settings” – „Power” – „Power Saving” – „Screen Blank” (optați între 1 min. și 15 min./ niciodată). Debifați și „Automatic Power Saver”.

Cea de-a doua modalitate constă în instalarea Caffeine, fie sub formă de extensie Gnome, fie ca aplicație. Vă recomandăm să folosiți extensia Gnome Caffeine.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole