25.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

5 sisteme de operare de care nu ai auzit. Ar putea fi OS-urile de mâine

Ar trebui să le citești

Sisteme de operare

Windows, macOS și GNU/Linux sunt cele mai cunoscute sisteme de operare ale momentului, instalate pe sute de milioane de PC-uri sau laptop-uri. În afară de acestea, se află în dezvoltare anumite sisteme de operare despre care sunt șanse mari sa nu fi auzit. Chiar dacă acum nu sunt nici pe departe în centrul atenției, într-o zi, ar putea fi folosite chiar de tine.


Unele dintre aceste OS-uri au o vechime considerabilă, altele sunt de dată mai recentă. În spatele unor astfel de sisteme se află echipe numeroase de dezvoltatori, în timp ce altele sunt, mai mult sau mai puțin, proiecte personale.

Nimic nu este veșnic

Cum nimic nu este veșnic, trebuie să ne așteptăm, mai devreme sau mai târziu, și la dispariția principalilor actanți, în materie de sisteme de operare, ai momentului. Locul lor ar putea fi luat de unul din numele despre care puteți citi mai jos. Cine știe ce ne rezervă viitorul…

1. FreeBSD (NetBSD, OpenBSD sau PC-BSD)

Acest sistem de operare este de tipul Unix-like, asemeni Linux-ului. Are o vechime și o istorie destul de bogată. Este gratuit, open-source și oferă o experiență similară distribuțiilor Linux.

2. ReactOS

Face parte din categoria acelor sisteme de operare care se doresc a fi o alternativă la Windows. ReactOS, prin dezvoltatorii săi, își propune să ruleze softuri concepute pentru WIndows fără ca utilizatorul să fie nevoit să achiziționeze sistemul celor de la Microsoft. Este chiar interesant.

3. Illumos

Reprezintă un efort de a menține în viață proiectul OpenSolaris. Poți să încerci acest OS prin intermediul openIndiana sau DillOS.

4. Syllable

Acest sistem de operare are la bază AtheOS, o clonă reușită a AmigaOS. AmigaOS este în viață în timp ce clona sa nu mai este întreținută. Cu toate acestea, proiectul Syllable este întreținut și continuă să se dezvolte.

5. Visopsys

Visopsys (The Visual Operating System) este mai mult un proiect personal care aparține unui tânăr ambițios. Sistemul s-a năcut în anul 1997 și nu este bazat pe niciun cod preexistent.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole