joi, august 6, 2020

5 sisteme de operare de care nu ai auzit. Ar putea fi OS-urile de mâine

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Sisteme de operare

Windows, macOS și GNU/Linux sunt cele mai cunoscute sisteme de operare ale momentului, instalate pe sute de milioane de PC-uri sau laptop-uri. În afară de acestea, se află în dezvoltare anumite sisteme de operare despre care sunt șanse mari sa nu fi auzit. Chiar dacă acum nu sunt nici pe departe în centrul atenției, într-o zi, ar putea fi folosite chiar de tine.


Unele dintre aceste OS-uri au o vechime considerabilă, altele sunt de dată mai recentă. În spatele unor astfel de sisteme se află echipe numeroase de dezvoltatori, în timp ce altele sunt, mai mult sau mai puțin, proiecte personale.

Nimic nu este veșnic

Cum nimic nu este veșnic, trebuie să ne așteptăm, mai devreme sau mai târziu, și la dispariția principalilor actanți, în materie de sisteme de operare, ai momentului. Locul lor ar putea fi luat de unul din numele despre care puteți citi mai jos. Cine știe ce ne rezervă viitorul…

1. FreeBSD (NetBSD, OpenBSD sau PC-BSD)

Acest sistem de operare este de tipul Unix-like, asemeni Linux-ului. Are o vechime și o istorie destul de bogată. Este gratuit, open-source și oferă o experiență similară distribuțiilor Linux.

2. ReactOS

Face parte din categoria acelor sisteme de operare care se doresc a fi o alternativă la Windows. ReactOS, prin dezvoltatorii săi, își propune să ruleze softuri concepute pentru WIndows fără ca utilizatorul să fie nevoit să achiziționeze sistemul celor de la Microsoft. Este chiar interesant.

3. Illumos

Reprezintă un efort de a menține în viață proiectul OpenSolaris. Poți să încerci acest OS prin intermediul openIndiana sau DillOS.

4. Syllable

Acest sistem de operare are la bază AtheOS, o clonă reușită a AmigaOS. AmigaOS este în viață în timp ce clona sa nu mai este întreținută. Cu toate acestea, proiectul Syllable este întreținut și continuă să se dezvolte.

5. Visopsys

Visopsys (The Visual Operating System) este mai mult un proiect personal care aparține unui tânăr ambițios. Sistemul s-a năcut în anul 1997 și nu este bazat pe niciun cod preexistent.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Ai încercat asta pe Windows?

Ți se oferă acces rapid la instrumente de administrare a sistemului, opțiuni de backup și restaurare, pe lângă o mulțime de alte setări ce țin de funcționarea sistemului de operare.
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
177 Shares
Copy link
Powered by Social Snap