9.5 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Folosești Ubuntu 18.10? E timpul pentru upgrade!

Ar trebui să le citești

După nouă luni

Te anunțăm că Ubuntu 18.10 „Cosmic Cuttlefish”, lansat în octombrie 2018, și-a încheiat cele nouă luni de „viață”, adică nu va mai primi suport din partea Canonical. Toate versiunile non-LTS ale acestei distribuții au, după cum știți, o existență oarecum efemeră. Cu alte cuvinte, după încheierea celor nouă luni de suport, utilizatorilor li se recomandă upgrade-ul la următoarea versiune.

De pe 18 iulie

Cele nouă luni s-au împlinit pe data de 18 iulie 2019; începând cu această dată, Canonical nu mai trimite update-uri pentru „Cosmic Cuttlefish”. Dacă utilizezi această versiune, sistemul de operare nu se va bloca și nici PC-ul nu va lua foc dar, atât noi cât și oricine din domeniu îți va recomanda să faci upgrade cât mai curând posibil. Motivele? Mai mult ca sigur le cunoști. Cel mai important aspect, credem noi, ține de siguranța datelor. Apoi, nu vei mai putea nici să instalezi software din depozitele Ubuntu. Etc. etc.

Recomadare valabilă pentru toate aromele

Toate aromele Ubuntu 18.10 (Kubuntu 18.10, Lubuntu 18.10, Ubuntu Studio 18.10, Xubuntu 18.10, Ubuntu Budgie 18.10 și câte or mai fi) și-au încheiat „existența” începând din 18.07. 2019. Așadar, indiferent pe care o folosești, atâta timp cât conține „18.10” în denumire, fă-i rapid upgrade la 19.04! Este esențial să îți menții distribuția Linux la zi.

Află ce versiune de Ubuntu folosești

Dacă nu mai știi exact ce versiune de Ubuntu rulează pe PC-ul tău, afli asta imediat. Deschizi Terminalul (Ctrl+Alt+T), scrii comanda „lsb_release -a” fără ghilimele și apeși Enter. Se va afișa instant versiunea utilizată.

Cum faci upgrade-ul

În caz că încă folosești această versiune a OS-ului (18.10) și PC-ul este conectat la Internet, ai fost deja notificat să faci upgrade. Nimic mai simplu. Deschizi Software Updater, permiți instalarea update-urilor disponibile, apoi vei vedea opțiunea de upgrade la Ubuntu 19.04. Este suficient un click pe butonul „Upgrade”. Pentru început, se vor descărca fișierele; aproximativ 1 GB. Asigură-te că ai spațiu disponibil. O altă modalitate de upgrade este să descarci imaginea .iso cu Ubuntu 19.04, să o transferi pe un stick USB și să instalezi „pe curat.”

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole