19.8 C
București
miercuri, septembrie 11, 2024

Ubuntu, Linux Mint, openSUSE, Manjaro. Care-i pentru tine?

Ar trebui să le citești

O scurtă clarificare

Ubuntu, Linux Mint, openSUSE sau Manjaro, sunt sisteme de operare pentru computere, bazate pe GNU/Linux, în fapt distribuții ale acestuia. Toate cele 4 sisteme de operare pot fi instalate la fel de bine pe un desktop, laptop, netbook, notebook sau server, atât pe 32 cât și pe 64 de biți. Dacă ne raportăm la trecutul și renumele acestora, putem spune că Ubuntu, Linux Mint și openSUSE sunt distribuții cu vechime, recunoscute la nivel internațional, extrem de apreciate și bine cunoscute, și care au la activ zeci de lansări și zeci de milioane de fani și utilizatori zilnici. Și Manjaro, care este o distribuție relativ recentă, se bucură de aprecieri foarte bune în rândul celor care au testat-o/testează sau utilizat-o/utilizează în mod curent. Toate sunt disponibile pentru o gamă variată de configurații hardware.

Despre strămoși

În ceea ce îi privește pe strămoși, ei bine, lucrurile sunt complexe, dar logice. Astfel: Ubuntu este bazat pe Debian, Linux Mint este bazat pe Ubuntu, iar openSUSE se trage direct din Slackware. De fapt, a fi bazat pe o anumită distribuție nu înseamană că aceasta este copiată, ci, din contră, faptul că s-a pornit de la ceva ce a permis o evoluție unică, independentă. Practic, toate aceste patru sisteme de operare sunt pe picioarele lor și sunt unice. Nici Manjaro nu este mai prejos la capitolul strămoși, Arch Linux reprezintă distribuția legendară din care acesta s-a desprins inițial pentru a pune bazele unei direcții independente. Toate, fără nicio excepție, sunt distribuții internaționale care au în spate comunități puternice ce fac tot posibilul să îi ajute pe cei nou intrați în lumea GNU/Linux să aibă parte de o integrare cât mai rapidă și ușoară și, de ce nu, să uite rapid de Windows.

Toate 4

Toate cele 4 distribuții îți oferă posibilitatea, venită pe canale oficiale sau din partea comunității, de a alege să le instalezi în mai multe medii grafice deși, din fabrică, Ubuntu vine cu Unity, Linux Mint cu Cinnamon, openSUSE cu Gnome 3 sau KDE, iar Manjaro cu KDE, XFCE, Mate etc. Dacă vrei să le testezi înainte de a le instala, trebuie să știi că toate permit rularea în modul Live DVD sau Live USB.

Avantaje

Fiind Linux-uri, aceste sisteme de operare vin la pachet cu o serie de avantaje care le fac să stea în fața Windows-ului cu mult. Sunt moderne, foarte puternice, imune la viruși, rapide, stabile, complete și complexe, gratuite și legale. Sunt perfecte pentru a naviga pe Internet, pentru a asculta muzică și viziona filme, seriale și videoclipuri, pentru muncă de office și, de ce nu, pentru jocuri. Vezi aici, detaliat, ce poți face pe Linux.

Ubuntu

Echipa din spatele Ubuntu, Canonical, își propune să realizeze o distribuție GNU/Linux ușor de instalat și de utilizat, fapt care îl și reușește de minune, asta de obicei. Totodată se dorește ca distribuția să lanseze o versiune nouă odată la 6 luni. Ubuntu este rapid, complex și puternic, are în spate o comunitate foarte numerosă și este, probabil, cea mai cunoscută distribuție GNU/Linux din câte există.
Sunt destule voci care susțin că Ubuntu ar fi cîștigat bătălia cu Linux Mint în ceea ce privește numărul de utilizatori, totuși confuzia care se menține aici ne face să nu fim 100% siguri. Cert este că sunt multe zeci de milioane de utilizatori de Ubuntu în întreaga lume, iar numărul acestora crește constant. Ubuntu beneficiază și de o atenție sporită din partea media, grație ultimelor proiecte ale celor de la Cononical precum adaptarea sistemului pentru dispozitive de genul smartphone sau televizioare inteligente.

Linux Mint

Echipa Linux Mint își propune să realizeze o distribuție GNU/Linux la fel de ușor de instalat și utilizat precum Ubuntu, cu un accent pus nu neapărat pe modernitate ci pe funcționalitate și eleganță. Linux Mint, asemeni fratelui său Ubuntu, are o versiune nouă, de regulă, odată la șase luni, este la fel de rapid, stabil, puternic, complex precum acesta. Spre deosebire de Ubuntu, Linux Mint este mai ușor de instalat de utilizatorii care părăsesc Windows-ul datorită design-ului oarecum asemănător cu cel al Windows-ului XP. În plus, este mai ușor de adaptat de către utilizator, dacă ne referimn la teme, schimbarea wallpaper-ului, aducerea de widgeturi cu fel și fel de informații pe ecran.

openSUSE

Aflată în primele poziți ale topului Distrowatch, dar cu sensibil mai puțini utilizatori decât Ubuntu și Linux Mint, openSUSE cere un grad mai mare de atenție când este vorba de instalare, în timp ce utilizarea este floare la ureche. Cele două medii graifice cu care vine, Gnome 3 și KDE, o fac să se adreseze unor categorii diverse de utilizatori, KDE-ul și Gnome-ul 3 fiind medii grafice moderne, stabile și logice. După părerea noastră, Gnome3 este cel mai modern și interesant, nu neapărat ușor de modificat mediu grafic existent în acest moment. Cât privește distribuția openSUSE, aceasta ar putea da impresia că are un grad sporit de dificultate. Pentru noii-veniți, Yast, aplicația care joacă rolul și de Centru Soft, ar putea fi mai de modă veche datorită modului nu neapărat ultra modern în care arată. Yast este o aplicație extrem de complexă care îți permite să faci nenumărate ajustări sistemului de operare. Dacă ne raportăm la aplicații, am putea spune că și pe openSUSE găsești aceleași aplicații ca pe Ubuntu sau Linux Mint, aplicații ce pot fi instalate rapid și ușor. Și openSUSE are puterea de a înlocui foarte bine orice variantă de Windows, chiar dacă proaspăt veniții de pe platforma celor de la Microsoft vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda.
Această distribuție este într-adevăr extrem de rapidă și solidă, precum o stâncă, deosebită din multe puncte de vedere și foarte interesantă.

Manjaro

Asemeni distribuției openSUSE, și Manjaro are origini nemțești. Manjaro nu a apărut de mult timp, dar a intrat din prima în preferințele utilizatorilor, unde a și rămas. Puternic personalizată, solidă și stabilă, aceată distribuție GNU/Linux face o impresie foarte bună tuturor. Este bazată pe Arch Linux, o altă distribuție cu mult mai dificil de utilizat și legendară, care se adresează utilizatorilor avansați. Scopul echipei care dezvoltă Manjaro este, conform site-ului manjaro.org, de a oferi toate avantajele pe care Arch Linux le oferă, de a oferi un mediu de lucru accesibil și prietenos. Manjaro vine cu posibilitatea de a fi instalată în mai multe medii grafice pe care le veți alege în funcție de capacitățile computerului.
Manjaro este ușor de utlizat și instalat, rapid, elegant, puternic și modern. Elementul unic care diferențiază Manjaro de restul distribuțiilor despre care am scris mai sus constă în faptul că aceasta folosește o lansare de tip rolling release. Practic, noile versiuini sunt instalate automat fără să mai fii tu nevoit să reinstalezi pe curat o nouă versiune la câteva luni distanță.

Concluzie

Ținând cont de ce ai citit aici, precum și de alte materiale, îți poți face o imagine de ansamblu asupra acestor patru mari distribuții. Ideea de bază este că, pentru a alege distribuția cea mai bună pentru tine, trebuie să testezi cât mai multe astfel de sisteme de operare bazate pe Linux. În funcție de cum te înțelegi cu Linux-ul și cum se înțelege acesta cu configurația ta hardware, vei lua decizia corectă.
Pentru utilizatorii nou-veniți de pe Windows, care sunt mai conservatori, se recomandă testarea pentru început a unor distribuții precum Linux Mint sau Manjaro, care sunt din punct de vedere al design-ului, destul de asemănătoare cu Windows-ul. Se poate trece direct pe un Ubuntu, care arată diferit față de Windows sau celelalte Linux-uri, sau pe openSUSE doar dacă ai o fire curioasă, care se adaptează și învață repede și, nu în ultimul rând, care vrea calitate.

Atenție

Dacă vrei să descarci Ubuntu, Linux Mint, openSUSE sau Manjaro, accesează secțiunea ”Descărcări” a site-ului
PS: Dacă te ajută, top 5 distribuții Linux poate fi citit aici.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole