23.9 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

GNOME 40 a fost lansat. Acestea sunt principalele caracteristici care îți vor atrage atenția

Ar trebui să le citești

GNOME 40

GNOME 40 este o noua surpriză plăcută oferită tuturor. Cu siguranță, raportat la numărul de utilizatori, mediul desktop GNOME este unul dintre cele mai folosite în lumea Linux. Pe 24 martie anul curent, fără prea multă mediatizare, dezvoltatorii acestui proiect au lansat versiunea cu numărul 40, prima care folosește un nou sistem de numerotare (versiunea anterioară – v3.38). GNOME 40 pornește de la baza oferită de GNOME 3 și introduce numeroase funcții noi care îi măresc cu mult atractivitatea și productivitatea. Practic, în această versiune s-a lucrat mult sub capotă, cât și la nivel de interfață grafică. Avem, printre altele, suport pentru gesturi noi, o nouă și „controversată” așezare a dock-ului, o redesenare a unor aspecte esențiale. Toate acestea transformă GNOME 40 în cel mai modern mediu desktop al prezentului, asta din punct de vedere grafic și funcțional.

Caracterisitici noi

Pe scurt, cele mai importante caracteristici noi aduse de versiunea 40 a GNOME au vizat latura vizuală și latura productivă. Acestea sunt următoarele:

  • Schimbări de natură vizuală: pictograme noi pentru aplicații, redesenarea unor aplicații cunoscute – spre exemplu aplicația Meteo -, plasarea la orizontală a spațiilor de lucru, accentul căzut pe rotunjirea colțurilor diferitelor ferestre etc. Aplicația Meteo, printre multe altele, oferă începând cu această versiune a GNOME informații mai numeroase dar la fel de utile referitoare la prognoza meteo. Tot cu această versiune dock-ul va fi poziționat în partea de jos a ecranului. Suntem singuri că noul stil macOS vă va prinde și mai mult.
  • Nu puține sunt modificările de natură practică/productivă introduse în GNOME 40. Printre altele, managerul de fișiere Nautilius va permite sortarea documentelor în funcție de mai multe caracteristici utile pentru utilizator. Ba mai mult, acesta va oferi estimări privitoare durata transferului folderelor și fișierelor, suport nativ pentru fișierele de tip .zip, precum și pentru folderele protejate cu parolă. Și asta nu este totul. Și Magazinul de Aplicații a suferit unele modificări ce vor fi apreciate. Cu schimbări importante vine și Epiphany, browser-ul web al GNOME, cât și aplicația Hărți. Dezvoltatorii au restructurat și zona setărilor, aplicația în cauză devenind mai curată și mai intuitivă.

Video

Cum testezi?

Dacă dorești să testezi noua versiune a mediului grafic despre care a fost scris acest material, ei bine, va mai trebui să aștepți până ce aceasta va fi inclus prin update-uri în Fedora sau în openSUSE.

Totuși, mai ai o șansă! Prin descărcarea GNOME OS (descarcă de aici) te vei putea bucura de noutățile aduse de GNOME 40. Ține minte, din păcate nu voi putea folosi acest sistem de operare pentru activitățile zilnice, ci doar pentru teste.

Concluzie

Comparativ cu versiunea anterioară GNOME 40 reprezintă un pas înainte. Din punct de vedere grafic, fără să exagerăm, modificările nu sunt radicale, linia introdusă de seria 3 fiind păstrată. Totuși, GNOME 40 îți permite să faci mai multe și mai bine datorită noilor caracteristici iar modernizarea suferită este evidentă. Utilizatorul, cu siguranță, va fi încântat de modul în care arată se simte și lucrează GNOME 40.

P.S.

Pentru informații suplimentare, click aici.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole