9.5 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Linux Mint 19.3 „Tricia” | Câteva noutăți

Ar trebui să le citești

S-a lansat

Linux Mint 19.3 s-a lansat de curând, pe 18 decembrie, conform postărilor de pe blogul distribuției (vezi aici). Sistemul de operare poartă numele de cod „Tricia” și aduce noutăți utile, dar și numeroase îmbunătățiri „sub capotă”.

Cinnamon, Xfce sau MATE

La fel cum ne-am obișnuit deja, Linux Mint 19.3 este disponibil, încă din ziua lansării, cu fiecare dintre cele trei medii grafice – Cinnamon, Xfce sau MATE. Fiecare doritor este liber s-și aleagă varianta care i se potrivește cel mai bine.

Lansare LTS

Această nouă versiune de Linux Mint este una de tip LTS, fiind bazată pe Ubuntu 18.04.3, adică va beneficia de suport până în anul 2023. Pe lângă Linux kernel 5.0 sau Cinnamon 4.4, „Tricia” vine și cu alte noutăți și îmbunătățiri. Unele vi le vom prezenta în cele ce urmează.

Ce aduce nou

Rapoarte de sistem

O funcție ce se va face vizibilă imediat după instalare sau upgrade. Va apărea ca un avertisment pe taskbar. După ce dăm click pe el, se va afișa o listă cu potențiale probleme de care ne putem ocupa pentru a obține cele mai bune rezultate pe Linux Mint.

Setări de limbă îmbunătățite

Vom avea nu doar posibilitatea de a instala sau seta o limbă, ci și pe cea de a modifica formatul de afișare a orei. Acest aspect vine cu un plus de utilitate.

Suport pentru HiDPI

Ca și rezultat al suportului pentru Hi DPI, pictogramele de pe taskbar vor fi acum mai clare și, în general, vom avea o experiență mai plăcută în utilizarea sistemului deoperare.

Aplicații noi

Dezvoltatorii Linux Mint au decis să nu mai lase Gimp ca aplicație preinstalată și au pus în locul său un instrument mai simplist, „Drawing”. De asemenea, Tomboy a fost înlocuit cu Gnote, ca și aplicație predefinită pentru scris notițe pe Linux Mint 19.3. O altă schimbare o vedem în cazul playerului video predefinit. Xvideo a fost înlocuit cu Celluloid, unul dintre cele mai bune plyere open source folosit pe Linux.

Cinnamon 4.4

Mediul grafic Cinnamon 4.4 vine oferă noi posibilități utilizatorului. Printre acestea, o amintim pe aceea de a ajusta/personalizat individual zonele de pe panou.

Alte noutăți

Linux Mint 19.3 „Tricia” mai are și alte surprize, sperăm plăcute, pentru utilizatori, pe lângă cele prezentate anterior. Accesează notele de lansare (click aici) ale noii versiuni pentru a afla mai multe.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole