12 C
București
vineri, februarie 23, 2024

3 unelte gratuite care îți testează router-ul. Vezi dacă nu ești în pericol

Ar trebui să le citești

Un router în fiecare casă

În casele a sute de mii de români, conexiunea la Internet este realizată prin intermediul unui router wireless. Un astfel de echipament este binevenit, scutindu-ne de multe neajunsuri, iar prețurile nu sunt deloc mari. Pe lângă multe beneficii, în anumite contexte ce țin de compromiterea routerului, simpla accesare a unui site web poate determina, fără ca tu să ai habar sau să faci/descarci ceva, virusarea computerului și supunerea datelor tale unor riscuri greu de imaginat.

Multe pericole

Pe măsură ce tehnologia avansează și totul tinde să fie controlat prin intermediul Internetului, se pare că și dependența de dispozitive de tip router este în creștere. Puțini sunt cei care realizează că și aceste instrumente pot fi cu ușurință compromise de “binevoitori”. Și mai puțini realizează că un astfel de dispozitiv, odată compromis, poate deveni o poartă de intrare pentru multe și diverse pericole. Pe scurt, printre multe altele, un router compromis îți poate divulga tot traficul tău pe Internet. În alte scenarii, chiar dacă tableta sau computerul tău sunt închise, cineva rău intenționat poate, prin intermediul routerului să le configureze astfel încât acestea să “crape”. Nu vom intra în detalii tehnice, deoarece nu acestea fac subiectul articolului de față.

Să nu uităm

Să nu uităm că a seta și întreține un router reprezintă o mare provocare pentru cei mai mulți. Unde mai pui că sunt numeroase dispozitive ce nu mai sunt produse și susținute de producător prin actualizări. Bineînțeles, acestea sunt cumpărate de prin magazinele patriei de către cei care vânează reduceri.

Securitatea și breșele sale

Așadar, dacă doriți să minimizați posibilitatea ca routerul vostru să permită intrarea a fel și fel de viruși/softuri malițioase care să vă transforme computerul într-o bombă, ar fi bine dacă ați citi și pune în aplicare ce s-a scris mai jos.

Despre aceste unelte utile

Există câteva modalități prin care puteți verifica dacă routerul vostru și conexiunea la Internet sunt sau nu compromise. Puteți apela la instrumente online sau la funcții ale antivirușilor. Scanarea durează câteva secunde. În cazul aplicației online, puteți folosi orice browser web, iar sistemul de operare folosit nu are nicio importanță. În cazul antivirușilor, este necesar să rulați o versiune de Windows.

Unealtă online

Cei de la F-Secure oferă un test online care realizează o verificare de tipul DNS Hijacking. Acesta durează mai puțin de câteva secunde și trebuie musai făcut.

Accesează scanner-ul aici

Unelte instalate

În momentul de față, două produse te tip antivirus care, printre funcțiile de bază, oferă și posibilitatea de a scana conexiunea la internet.

Avast Wi-Fi Inspector, prin testele realizate îți spune dacă:

  • parola pe care ai setat-o este sigură
  • există porturi de rețea deschise
  • dacă firmware-ul routerului prezintă vulnerabilități
  • putem vorbi de un dispozitiv căzut victimă unui atac de tipul DNS hijacking
  • conexiunea la Internet este sigură și criptată

Bitdefender Home Scanner îți spune dacă

  • există dispozitive vulnerabile conectate la rețeaua de Internet
  • parolele sunt slabe
  • dacă sunt lucruri de îmbunătățit
- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole