Contract la distanță
Oricând te poți trezi cu o ofertă tentantă care să presupună încheierea unui contract cu o persoană cu care nu te poți întâlni față în față. Practica încheierii unor astfel de contracte este din ce în ce mai răspândită și comodă. Pentrucă trăim în România, trebuie să fii precaut. Îți recomandăm să citești de două ori acest articol, nu se șitie niciodată când o sa ai nevoie de aceste informații.
Evită abuzurile
Totuși, pentru a evita abuzurile, ar fi bine să:
- eviți apelurile primite când nu ești pe deplin funcțional. Adică, dimineața, spre seară sau în momentele în care nu te poți concentra datorită unor probleme.
- nu ar strica să fii precaut și să cercetezi oferta primită. Cu alte cuvinte, nu spune da din prima.
- Încearcă să negociezi, poate oferta va fi mai bună.
- întrebi detalii despre o eventuală reziliere, mai precis despre penalizările pe care ar trebui să le plătești în cazul în care rezilierea va fi cerută de tine. Astfel de contracte se încheie, de obicei, pe o perioadă minima de șase luni.
- soliciți un alt operator dacă simți că persoana cu care vorbești îți ascunde anumite informații sau minte prin omisiune.
- soliciți o copie a contractului, asta înainte să spuni da. În fond, trebuie să știi la ce te înhami.
ANCOM
Precizările ANCOM vin în întâmpinarea ta. Practic, din punct de vedere legal, atunci când închei un contract prin intermediul telefonlui, email-ului sau accepți o ofertă online, trebuie să știi că:
- utilizatorii trebuie să primească, într-un mod adecvat mijlocului de comunicare la distanță utilizat, o serie de informații cu privire la serviciile pe care urmează să le contracteze, înainte ca aceste contracte să producă efecte obligatorii pentru ei;
- un astfel de contract intră în vigoare numai după ce utilizatorii și-au exprimat consimțământul în scris, pe un suport durabil (e-mail, scrisoare, fax) în cazul în care serviciile au fost contractate prin telefon, fax ori e-mail sau după ce furnizorul a confirmat comanda, în cazul în care serviciile au fost contractate online (prin intermediul unui site sau printr-o aplicație);
- utilizatorii au dreptul să se retragă din contract, fără nicio justificare, în termen de maxim 14 zile de la încheierea contractului.
- informațiile specifice despre încheierea contractelor la distanţă pentru fiecare tip de serviciu – telefonie, internet, televiziune – sunt disponibile în InfoCentrul ANCOM.