17.5 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

De Ziua Internațională a Parolelor

Ar trebui să le citești

Ziua Internațională a parolelor

Știai că există o zi internațională a parolelor? Ea se „sărbătorește” pe data de 2 mai și reprezintă un prilej numai bun pentru companiile de securitate cibernetică să ne reamintească mai ales celor mai leneși dintre noi să fim mai precauți în ceea ce privește parolele pe care le utilizăm.

Raport al securității parolelor

Compania Avira a făcut public un raport cu privire la securitatea parolelor, din care reiese faptul că acestea constituie încă puncte slabe în securitatea informatică. Iată câteva aspecte alarmante surprinse de acest studiu:

  • Breșele de securitate au loc mai des – deja s-au întâmplat patru asemenea evenimente majore în 2019 și suntem abia în luna mai.
  • Aceste breșe sunt din ce în ce mai de apmloare – una dintre ele a avut loc în cursul acestui an și a afectat peste 2,7 miliarde de combinații mail/parolă.
  • Cea mai mare breșă de până acum s-a întâmplat în 2013, dar s-a aflat despre ea abia în 2016. Este vorba despre spargerea a trei miliarde de conturi Yahoo!
  • Cu cât ai mai multe conturi online, cu atât ești mai vulnerabil, cu cât ai mai multe conturi online, cu atât e mai probabil să refolosești anumite adrese de mail și/sau parole.
  • Este dificil să renunțăm la obiceiurile proaste în ceea ce privește parolele. O idee foarte proastă pare să fie salvarea parolelor în browser. De asemenea, sincronizarea online a dispozitivelor este iarăși o alegere neinspirată. Alte compoartamente care pot atrage probleme sunt folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi, folosirea opțiunii „stay logged in” și, nu în cele din urmă, folosirea de parole simple, care pot fi ghicite cu ușurință de cei ce se ocupă cu așa ceva.

Ce putem face

Iată câteva recomandări:

  • Folosirea de parole lungi și complexe
  • Nume de utilizator și parole diferite pentru fiecare cont online.
  • Autentificarea biometrică sau în doi pași acolo unde este posibil.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole