22.7 C
București
joi, octombrie 3, 2024

Facebook nu vrea ca tu să știi asta. Cum te cenzurează și manipulează rețeaua

Ar trebui să le citești

O ciudățenie

Sunt sigur că ai remarcat faptul că, ori de câte ori îți accesezi profilul Facebook, deși ai sute de prieteni în listă și ai dat like la zeci de pagini, tot ce primești ca ’’noutăți’’ sunt actualizări și știri vechi. ’’Noutățile’’, nu doar că au o vechime de cel puțin 24 de ore, mai sunt și foarte des repetate, nu mai reflectă interesul tău și nici componența listei de prieteni. Am putea spune că, Facebook-ul încearcă să îți inducă un anume interes, te cenzurează și manipulează simultan.
Ce-i de făcut ca să spargi acest zid…?

Explicația

De ceva vreme, echipa Facebook tot umblă la setări, transformând ceea ce până nu demult era simplu, în ceva ce devine tot mai complicat și cenzurat. Pentru utilizator, rezultatul vizibil al modificărilor făcute de Facebook constă în faptul că, acesta beneficiază de informații mai puține din partea paginilor pe care le-a apreciat, precum și din partea prietenilor. Deși, atât prietenii cât și paginile postează fel și fel de actualizări, acestea nu mai ajung la voi din cauza algoritmului pe care Facebook îl folosește atunci când vă oferă noutățile.

Practic, în acest moment, informațiile pe care le primești ca noutăți sunt selectate în funcție de paginile sau prietenii pe care îi vizitezi des. Restul, nu mai contează. Dacă te interesază un anume eveniment politic, într-un anume moment, și vizitezi câteva pagini sau persoane care discută și postează pe acest subiect, pentru o bună perioadă de timp, wall-ul tău va fi invadat de subiecte care au legătură cu respectivul eveniment. În plus, pe măsură ce evenimentul se estompează, tu tot vei primi actualizări pe același subiect, actualizări care vor consta chiar în retrimiterea unor știri vechi, neactuale și care te vor plictisi și manipula. Astfel, fie nu vei mai afla mare lucru din ceea ce contează cu adevărat, adică vei șubrezi legătura cu prietenii tăi și postările acestora, fie le vei afla mult mai târziu, când acestea nu vor mai conta.

Trecutul

În trecut, Facebook-ul nu cenzura informațiile care îți apăreau pe wall. Ceea ce tu postai apărea în scurt timp și în actualizările prietenilor tăi. Acum, dacă ai verificat, vei observa că, din 500 de prieteni, abia dacă primești, cu mare greutate, actualizări de la 10-20, chiar dacă ceilalți își trăiesc din plin viața pe Facebook.

Logica Facebook este greșită deoarece celelalte subiecte care te interesează de obicei trec pe un plan secund, rezultatul fiind că pierzi postările prietenilor și ale altor pagini, rupându-te de realitate, de ceea ce îți place.

Experiment

Un experiment realizat de noi, utilizând pagina Linux Pentru Prieteni (nu uita să dai un Like), ne-a sugerat faptul că doar o mică parte din cei care au dat Like paginii ajung să cunoască actualizarea zilnică, iar cei care o primesc, o fac cu întârziere de ore bune. Deci, pe scurt, cam ce postăm noi astăzi vei afla tu mâine sau deloc, deși tu, poate, ești online în acel moment.

Soluțiile

Facebook-ul pune accent acum pe ceea ce accesezi mai des. Dacă intri des pe pagina noastră de Facebook o să primești mai multe actualizări de la noi, iar dacă dai Like la poze cu pisici, atunci wall-ul tău va fi invadat de fotografii pe acest subiect. Și uite așa, riști ca profilul tău să o ia razna rău de tot și tu să intri într-un univers paralel.
În primul rând, vizitează și interacționează cu profilele prietenilor tăi cât mai des, arată-i astfel Facebook-ului că te interesează ce postează aceștia. Atenție și la ce pagini dai Like sau ce pagini vizitezi cel mai des deoarece ceea ce vei primi la actualizări va fi influențat de acest pas.
Folosește opțiunile „Noutăți” și „Flux De Pagini’ pentru a fi la curent cu postările pe care Facebook-ul nu ți le oferă din prima, pe cale oficială.
Bifează butonul de primire a actualizărilor, indiferent dacă este pagină, grup sau profil.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole