Gmail
Când ne gândim la protecția propriului cont de Gmail, prima dată ne vine în minte ideea unei parole sigure, care să nu poată fi ghicită sau identificată de curioșii care vor să ne citească mesajele private. Dar ne mai putem gândi și la alt aspect, mai ales dacă preferăm să corespondăm prin Gmail, că tot avem majoritatea dintre noi cel puțin un cont Google pentru telefonul cu Android.
Gândește-te bine
Nu te grăbi să te înregistrezi folosind contul Google/Gmail în orice aplicație pe care o instalezi. Gândește-te bine, analizează un pic acea aplicație, vezi cât este de credibilă, câți utilizatori au descărcat-o, ce rating-uri și review-uri i-au acordat.
Așa se fac banii
La începuturile Gmail, prin anul 2004, utilizatorii erau îngrijorați că Google le scana mesajele pentru a personaliza publicitatea livrată în funcție de conținutul acestora. A fost nevoie de mai mult de 10 ani ca Google să renunțe la această practică intruzivă. Asta i-a bucurat pe promotorii confidențialității online. Doar până să se afle că, în prezent, lucrurile stau chiar mai rău. În locul Google, acum sunt mulți cei cu privirea ațintită pe viața ta personală. Și enorm de mulți cei dornici să facă bani din asta.
De ce au acces terții la corespondența ta pe Gmail?
Pentru că tu le permiți asta, prin deciziile neinformate pe care iei. Se mizează pe faptul că mai nimeni nu-și permită să piardă timp citind “din scoarță-n scoarță” termenii și condițiile. Cu alte cuvinte, Google permite, legal, adică pe baza acordului utilizatorului, ca diverse entități (algoritmi sau angajați ai unor companii) să acceseze conținutul emailurilor. De fapt utilizatorul dă acest drept terților în momentul în care “alege” să se conecteze în diverse aplicații prin intermediul contului Google. Multe dintre aceste aplicații solicită anumite permisiuni cum ar fi citirea, expedierea, ștergerea și gestionarea emailurilor. Tot utilizatorul este cel care, presat de timp, oferă aceste permisiuni fără a arunca măcar o privire.
Nu doar algoritmii ne citesc mailurile
Conform Wall Street Journal, în urma discuțiilor purtate cu dezvoltatori de aplicații, s-a descoperit că la conținutul mesajelor au acces nu doar algoritmii, ci și angajații respectivelor. În această privință, Google nu are nimic de obiectat deoarece nu e nimic în contradicție cu politicile sale. Din punct de vedere legal, totul este corect. Etic, e inutil să mai discutăm. It’s all about money…
Fă și tu o verificare
Nu este deloc greu să verifici ce entități terțe au acces la contul tău Google, adică îți pot citi corespondența. Când ai un pic de timp liber, aruncă o privire peste permisiunile acordate aplicațiilor instalate pe telefonul Android. Ar fi bine să renunți la acelea care vor acces la contul Gmail, mai ales dacă nu-ți (mai) par credibile. Se întâmplă deseori să instalăm diverse aplicații doar din curiozitate și apoi să uităm de ele. După ce ți-ai făcut curățenie în telefon, accesează Google Security Check-up. Aici, în secțiunea “Third-party access”, poți vedea care sunt acele aplicații la care ți-ai conectat contul Google. Multe dintre ele s-ar putea să nu le mai instalate, dar dezvoltatorii lor să aibă acces la conul tău Google. Pentru a elimina acest risc, îți recomandăm să le blochezi accesul celor pe care nu le mai folosești sau nu mai vrei să aibă vreo legătură cu contul tău Google. Pur și simplu dai click pe butonul “REMOVE ACCESS” și legătura ar trebui să nu mai existe. De ce să riști inutil?