29.2 C
București
luni, iunie 24, 2024

GNOME elimină posibilitatea de a lansa aplicații binare din Nautilus

Ar trebui să le citești

Nautilus

Utilizatorii Nautilus vor avea parte de surprize. După decizia de a renunța la afișarea pictogramelor pe desktop, acum dezvoltatorii GNOME au de gând să elimine o altă funcție destul de populară în acest mediu grafic. Mai exact, în curând nu vom mai avea posibilitatea de a lansa aplicații binare din managerul de fișiere Nautilus. Cu alte cuvinte, nu va mai fi posibilă rularea programelor, scripturilor și a altor aplicații dând dublu-click pe ele.

Elemente afectate

Această schimbare plănuită de GNOME va afecta funcționalitatea următoarelor tipuri de fișiere:

  • fișiere binare (.bin și .run)
  • appimages (.appimage)
  • scurtături (.desktop)
  • scripturi (.sh)

De ce?

Conform reprezentanților GNOME, fără un desktop pe care să poată fi plasate scurtături ale aplicațiilor și fișiere binare, posibilitatea de a rula aceste fișiere direct din Nautilus nu ar mai fi atât de necesară ca înainte. Oricum mediul grafi GNOME vine cu un app launcher din fabrică și mai sunt disponibile și numeroase extensii de tip menu cu ajutorul cărora pot fi deschise aplicațiile. Se încearcă o delimitare a funcțiilor; astfel, aplicațiile ar trebui lansate din app launcher, iar file managerul ar trebui să se ocupe doar de fișiere.

Mai multă siguranță

Un alt motiv pentru astfel de decizii, unele nu prea populare, ține îmbunătățirea experienței utilizatorului și creșterea nivelului de securitate. Aplicațiile structurate în containere precum Flatpak și Snappy sunt izolate de sistem și mai oferă și alte beneficii în privința securității. Acum aproape orice distribuție vine cu un centru Software și puțini sunt cei care mai rulează fișiere binare descărcate de pe Internet. Iar cei care încă mai fac asta, o pot face mult mai bine cu ajutorul Terminalului.

Vor exista totuși alternative

Pentru situațiile când chiar este necesară rularea unui fișier binar descărcat sau a unui script, putem face acest lucru utilizând Terminalul. Iar pentru cei care nu pot renunța la posibilitatea de a face acest lucru din Nautilus, sunt disponibile și alte managere de fișiere (Dolphin, Nemo, PCManFM, Caja etc.). De asemenea, este posibil să apară chiar un plugin pentru Nautilus, prin care să poată fi deschise aplicațiile. Și rămâne în continuare activă opțiunea „Open with” de la click dreapta, deci nu ar trebui să fie mari probleme.

Ție cum ți se pare?

Tu cât de afectat vei fi de această schimbare? Obișnuiai să deschizi aplicațiile direct din managerul de fișiere? Ești de acord cu decizia celor de la GNOME? Așteptăm comentarii.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole