vineri, august 14, 2020

GNOME elimină posibilitatea de a lansa aplicații binare din Nautilus

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Nautilus

Utilizatorii Nautilus vor avea parte de surprize. După decizia de a renunța la afișarea pictogramelor pe desktop, acum dezvoltatorii GNOME au de gând să elimine o altă funcție destul de populară în acest mediu grafic. Mai exact, în curând nu vom mai avea posibilitatea de a lansa aplicații binare din managerul de fișiere Nautilus. Cu alte cuvinte, nu va mai fi posibilă rularea programelor, scripturilor și a altor aplicații dând dublu-click pe ele.

Elemente afectate

Această schimbare plănuită de GNOME va afecta funcționalitatea următoarelor tipuri de fișiere:

  • fișiere binare (.bin și .run)
  • appimages (.appimage)
  • scurtături (.desktop)
  • scripturi (.sh)

De ce?

Conform reprezentanților GNOME, fără un desktop pe care să poată fi plasate scurtături ale aplicațiilor și fișiere binare, posibilitatea de a rula aceste fișiere direct din Nautilus nu ar mai fi atât de necesară ca înainte. Oricum mediul grafi GNOME vine cu un app launcher din fabrică și mai sunt disponibile și numeroase extensii de tip menu cu ajutorul cărora pot fi deschise aplicațiile. Se încearcă o delimitare a funcțiilor; astfel, aplicațiile ar trebui lansate din app launcher, iar file managerul ar trebui să se ocupe doar de fișiere.

Mai multă siguranță

Un alt motiv pentru astfel de decizii, unele nu prea populare, ține îmbunătățirea experienței utilizatorului și creșterea nivelului de securitate. Aplicațiile structurate în containere precum Flatpak și Snappy sunt izolate de sistem și mai oferă și alte beneficii în privința securității. Acum aproape orice distribuție vine cu un centru Software și puțini sunt cei care mai rulează fișiere binare descărcate de pe Internet. Iar cei care încă mai fac asta, o pot face mult mai bine cu ajutorul Terminalului.

Vor exista totuși alternative

Pentru situațiile când chiar este necesară rularea unui fișier binar descărcat sau a unui script, putem face acest lucru utilizând Terminalul. Iar pentru cei care nu pot renunța la posibilitatea de a face acest lucru din Nautilus, sunt disponibile și alte managere de fișiere (Dolphin, Nemo, PCManFM, Caja etc.). De asemenea, este posibil să apară chiar un plugin pentru Nautilus, prin care să poată fi deschise aplicațiile. Și rămâne în continuare activă opțiunea “Open with” de la click dreapta, deci nu ar trebui să fie mari probleme.

Ție cum ți se pare?

Tu cât de afectat vei fi de această schimbare? Obișnuiai să deschizi aplicațiile direct din managerul de fișiere? Ești de acord cu decizia celor de la GNOME? Așteptăm comentarii.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Facebook te lasă să ștergi mesajele trimise pe Messenger. Vezi în ce condiții

Facebook messenger a primit una dintre cele mai interesante funcții, nu puțini fiind cei care au solicitat-o. Nu este vorba de butonul de dislike – va veni și rândul lui – ci de posibilitatea de a șterge mesajele trimise din greșeală.
2,451FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Greșeli frecvente pe care le poți face când utilizezi o distribuție Linux

Nu este o rușine să faci greșeli atâta timp cât înveți din acestea. În viață, greșelile ne pot apărea oricând, indiferent dacă ești specialist sau novice.

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...
54 Shares
Copy link
Powered by Social Snap