Linux
Cei care doresc să simtă spiritul Linux pot face asta extrem de ușor. Au nevoie de imaginea .iso a distribuției alese, de un stick USB sau de o mașină virtuală. Bine, cea mai simplă soluție este să vizitezi un prieten care utilizează Linux și să îl rogi să te lase să arunci o privire. Nu uita să citești acest material, îți dă câteva sugestii de bază de care ar cam trebui să ții cont atunci când decizi să instalezi Linux. Dacă vrei câteva sugestii de sisteme pe care să le testezi, citește acest material.
Un șoc pentru utilizatorii Windows
Dacă ești nou în acest domeniu, află că Linux-ul poate rula și fără să fie instalat pe hard. Da, utilizatorii Windows s-ar putea să aibă un șoc la aflarea acestei vești. Așadar, un sistem de operare gratis poate ceea ce altul care costă atât nici nu concepe.
Versiunea Live
Cele mai multe distribuții Linux permit rularea în modulul Live. Practic, „arzi” imaginea sistemului de operare pe un Stick USB, restartezi PC-ul și bootezi de pe respectivul Stick USB. Destul de simplu, nu? Ai nevoie de imaginea .iso și de o aplicație care să îți permită arderea imaginii. Acestea sunt cele mai recomandate: Rufus, Universal USB Installer, UNetbootin, Etcher.
Nu uita, Stick-ul USB va fi formatat în timpul acestui proces de ardere a imaginii, așadar, trebuie să îți muți datele într-un loc sigur. Trebuie să descoperi și ce buton îți permite bootarea de pe Stick-ul USB, asta pentru a putea testa ceea ce ți-ai propus.
Atunci când rulezi Linux în versiunea Live, poți să faci cam tot ce vrei: poți navigare pe internet, poți asculta muzică sau viziona filme, poți juca diverse jocuri, poți edita fotografii sau clipuri video etc. Din păcate, în momentul în care vei închide sau restarta sistemul de operare, toate modificările făcute, toate creațiile tale vor fi șterse. Bine, dacă alegi să le salvezi pe un hard, totul va fi păstrat. Pentru a nu o lua de la capăt, data viitoare, îți recomandăm să instalezi Linux-ul.
Mașina virtuală
Îți va permite să testezi și să instalezi OS-ul. Cel mai cunoscut instrument de acest timp este acesta – Oracle VM VirtualBox. Ai nevoie de un PC destul de puternic pentru a putea simula rularea unui Linux în acest caz. Să vedem și partea bună, nu prea poți strica nimic.
P.S.
Totuși, fie vorba între noi, nimic nu se compară cu testarea unei distribuții Linux pe un computer real. Dacă ai un prieten care se pricepe la asta, nu ezista să îi ceri ajutorul.