Ce nu au înțeles
Un aspect crucial pare că nu a fost înțeles de dezvoltatorii Linux nici în 2024. Chiar dacă lucrurile au început să se miște în ultimii ani în privința modernizării modului în care distribuțiile arată și se simt, o problemă evidentă continuă să facă ravagii și să mențină scăzută adopția. Capacitatea foarte multor dezvoltatori de distribuții Linux sau de aplicații de a-și prezenta marfa este extrem de scăzută. Acest fapt este foarte ciudat, deoarece, în prezent Linux-ul are tot ce îi trebuie pentru a funcționa fără probleme și pentru a fi un înlocuitor viabil pentru Windows.
Lipsa de entuziasm, lipsa fondurilor, neștiința sau frica de succes – care sunt cauzele?
Știu
Știu, am mai scris pe pentruprieteni.com despre acest subiect. Totuși, faptul că lucrurile nu se schimbă îmi arată o lipsă de interes și o rupere de realitate în acest domeniu.
Este frustrant
Tonul anost, bătrânesc și plictisit care vine din partea marilor sau micilor distribuții cu prilejul vreunei lansări nu este eficient în promovare, nu generează entuziasm și nu stârnește curiozitatea nimănui. Despre ce să mai scrii când toate comunicatele, notele de lansare și postările pe blogurile distribuțiilor sau aplicațiilor sunt pline de termeni și date seci? Pe cine din lumea utilizatorilor finali interesează aceste abordări?
Se pare că, în anumite colțuri ale organizațiilor Linux, cineva are impresia că cei 3-4% de utilizatori la nivel mondial sunt cu toții IT-iști. Greșit!
Comunicare ca și inexistentă
Lipsesc cu desăvârșire lansările cu public, clipurile de prezentare și nici vorbă de informații din „casă”. În plus, multe dintre forumurile comunității și site-urile dedicate fenomenului Linux au dispărut sau sunt pe cale să dispară. Și mai grav este faptul că activitatea pe rețelele de socializare este sub nivelul mării.
Din nou, repet, totul pare să fie lipsit de entuziasm și obosit!
Acele lansări interesante, care au devenit o obișnuință în zona Windows, Android și Mac, par de neconceput pe Linux. O să spuneți că nu sunt bani. Așa să fie? Să faci o poză, să publici pe blog din când în când, să mai apari la un interviu sau să faci un clip de 60 de secunde nu necesită bani. Voință și deranj, da.
P.S.
Vă întrebați de ce am început să publicăm destul de rar pe pentruprieteni.com? Dacă ați citit acest material, sunt sigur că aveți deja un răspuns. Nu interesează pe nimeni datele tehnice sau limbajul „păsăresc” din notele de lansare. Subiectele clasice sunt „fumate”, întoarse pe toate fețele.