7.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Garuda Linux – o distribuție originală pe care ar trebui să o încerci

Ar trebui să le citești

Garuda Linux

Garuda Linux este o distribuție care a intrat recent în atenția utilizatorilor. Acest sistem de operare, bazat pe legendarul Arch, este capabil să iasă ușor în evidență prin modul în care arată, se simte și se mișcă. În plus, pe lângă o interfață grafică modernă și atractivă, OS-ul pune la dispoziția utilizatorilor tot ce înseamnă puterea Arch Linux.

Câteva detalii

Garuda este o distribuție de tipul rolling release, în permanență la zi, care funcționează gata „scoasă din cutie”, disponibilă doar în versiunea pe 64 de biți. OS-ul oferă acces la o vastă colecție de aplicații disponibile (Firefox , VLC media player, un terminal, GIMP, Steam, utilitarul Timeshift Backup etc.) ce pot fi instalate prin intermediul Pacman. De asemenea, Snap și Flatpack sunt suportate de acest OS.

Mediul grafic predefinit este un excelent adaptat KDE Plasma. Cu toate acestea, cei doritori pot alege între mai multe versiuni: Xfce, Gnome, LXQT-Kwin, Wayfire, Qtile, BSPWM, i3WM, Sway, Barebones. Dacă ești interesat, poți arunca o privire aici, locul de unde poți descărca și imaginea .iso.

Calamares este installer-ul grafic pe care Garuda îl pune la bătaie. Utilizatorii Linux cunosc câte de ușor și intuitiv este acest soft. Acesta transformă instalarea unei arome de Arch în floare la ureche, asta dacă facem o comparație cu originalul.

Încă ceva

Garuda ușurează munca noilor veniți printr-un asistent extrem de valoros. Practic, vorbim despre o interfață grafică care îți poate fi de mare ajutor în realizarea treburilor administrative. Garuda Settings Manager, similar cu cel de pe Manjaro, te lasă la fel de ușor să realizezi setări importante ale distribuției. De un mare ajutor pentru iubitorii de jocuri este și Garuda Gamer.

Video

Cerințe minime

  • 30 GB spațiu de stocare
  • 4 GB RAM
  • Placă video cu OpenGL 3.3 sau mai bună
  • Sistem pe 64 de biți

Sesiunea Live

Detalii de conectare sesiune live:
Nume utilizator: garuda
Parola: garuda

Concluzie

Garuda este impresionant și puternic și reprezintă alegerea logică și ideală pentru cei care vor să se bucure de un Arch fără prea multe bătăi de cap. L-ai încercat?

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole