Ce este LXLE
LXLE este o distribuție GNU/Linux mai lejeră, adresată în special sistemelor vechi, care nu dispun de resurse prea bogate. Dar poate rula excelent și pe cele mai noi, asta mai ales dacă preferați viteza și stabilitatea. Am pomenit de stabilitate pentru că LXLE are la bază Ubuntu LTS, cu avantaje certe în această prvință.
Mai puține resurse consumate
Proiectul LXLE s-a fundamentat pe două principii esențiale: readucerea la viață a PC-urilor mai vechi și, bineînțeles, crearea unui OS complet pentru această categorie de computere. Începând din 2013, cei de la LXLE și-au propus să mențină PC-urile mai vechi utile și la zi. Ei fac asta folosindu-se de LXDE ca mediu grafic, știut fiind consumul redus de resurse al acestuia, fără pierderi de funcționalitate.
Stabilitatea nu este neglijată
Pentru a asigura stabilitatea sistemului, LXLE are la bază Ubuntu în versiune LTS (Long-Term Suppport). Ubuntu LTS trece de la o versiune la alta din cinci în cinci ani, spre deosebire de lansările obișnuite ale acestuia, care au loc odată la fiecare nouă luni. În prezent, cea mai recentă versiune de LXLE disponibilă este 16.04.4.
Cerințe de sistem
Fiindcă vorbim despre o distribuție destinată revigorării computerelor vechi, cerințele de sistem ale LXLE nu sunt deloc mari. Conform dezvolatorilor, utilizarea Internetului consumă cea mai mare parte din resursele disponibile. Ca minim absolut, adică pentru o funcționare cât de cât acceptabilă, este suficient un procesor Pentium 3 cu cel puțin 512 MB memorie RAM și minim 8 GB spațiu pe hard. Însă, pentru o funcționare normală, se recomandă totuși un procesor Pentium 4 cu cel puțin 1 GB memorie RAM și minim 8 GB spațiu pe hard.
Aplicații preinstalate
Spre deosebire de alte distribuții care vin împănate cu tot felul de aplicații, LXLE, pentru o amprentă cât mai redusă asupra PC-ului, are doar strictul necesar în această privință. Iată unele dintre aplicațiile preinstalate:tribuții care vin împănate cu tot felul de aplicații, LXLE, pentru o amprentă cât mai redusă asupra PC-ului, are doar strictul necesar în această privință. Iată unele dintre aplicațiile preinstalate:
- PCManFM
- Pluma
- LibreOffice
- SeaMonkey
- FBReader
- HomeBank
- Arista
- Audacity
- Guaydeque Music Player
- OpenShot
- Parole
- Lubuntu Software Center
- Synaptic
- UcareSystemCore
- FireFTP
- Gitso
- LinPhone
- SyncThingpentruprieteni.com – Pentru Prieteni – LXLE
- Pidgin
- Transmission
- uGet etc.
Instalare și descărcare
Instalarea propriuzisă a LXLE nu este deloc dificilă deoarece folosește o versiune modificată de Ubiquity Installer, pe care-l cunoaștem de pe Ubuntu. Noi deocamdată am testat această distribuție în mașină virtuală, unde pare să funcționeze chiar bine. Urmează să îi facem o instalare propriuzisă pentru a ne lămuri, însă primele impresii sunt chiar favorabile. Voi ați testat LXLE? Cum vi se pare?