17.5 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

Cât te costă Linux?

Ar trebui să le citești

Despre distribuțiile Linux gratuite

Distribuțiile Linux, cu câteva excepții, sunt gratuite. Practic, dacă pentru Windows trebuie să plătești câteva sute de lei, Linux-ul poate fi descărcat, testat și utilizat gratuit. Cu toate acestea, atât Linux-ul cât și Windows-ul, presupun și altfel de costuri. Despre costul real al utilizării Linux vom scrie în cele ce urmează.

Costuri nebănuite

Timpul. Dacă ești deschis spre nou, nu ești încătrănit în comoditate sau nu pui prea mare preț pe părerea grupului de prieteni, Linux-ul îți este indicat. Totuși, chiar dacă distribuțiile majore sunt concepute pentru a veni în ajutorul utilizatorilor – meniurile sunt logice, aplicațiile sunt instalabile dintr-un singur click – nou intraților în lumea Linux nu le este, din prima, prea bine.

Linux-ul nu este Windows, asta-i clar. Este foarte greu să schimbi anumite obiceiuri, mentalități, tradiții pe care Windows-ul ți le-a inoculat. Spre exemplu, teama, de a fi tot timpul sub asediul virușilor. Am întâlnit oameni care nu concepeau să nu aibă instalat un antivirus sau care tremurau de frica actualizărilor. Cu alte cuvinte, au fost foarte bine dresați de Windows. Dacă Pc-ul nu va mai merge la fel de bine, dacă aplicațiile nu mai pornesc, dacă îl găsesc ca nefiind „neoriginal”…?

Vorbim așadar de nevoia de timp pentru a te adapta, pentru a-ți reseta obiceiurile și pentru a accepta schimbarea. Pentru că nu vor, pur și simplu să sacrifice un pic de timp, mulți refuză această alternativă, preferând să rămână prizonierii unor cercuri vicioase provocate de Windows, și care, în esență, îi costă cu mult mai mult timp.

PC-ul

Unii instalează Linux-uri pe computere mult prea vechi pentru prezent, pe care doar Windows XP ar mai putea rula. Ei bine, în acest caz, doar un PC nou ar putea salva situația, deoarece există dinozauri care chiar nu mai pot fi salvați. Desigur, ar trebui să te asiguri că noul PC este compatibil cu astfel de sisteme, altfel nu faci nimic.

Unii “prieteni”

Ei bine, prietenii care te părăsesc pentru ceva ce nu pot înțelege sau nu vor să înțeleagă, care sunt incapabili să te accepte, ori sunt invidioși ori nu îți sunt prieteni. Deci, nu ar fi o mare pagubă, dacă după instalarea unui Linux unii se vor distanța de tine.

Concluzie

Într-un final, toate elementele de mai sus costă, într-un fel sau altul, timp. Timpul înseamnă bani. Nu ne putem face o idee despre cât valorează timpul tău liber, cu toate acestea, avantajele ulterioare s-ar putea să depășească investiția în timp. Totuși, Linux-ul nu îți mănâncă nici pe departe timpul pe care Windows 10, ca să dăm un exemplu, ți-l răpește. În ceea ce privește grupul de prieteni, ne abținem de la comentarii.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole