marți, iulie 14, 2020

Redimensionează și rotește imaginile fără a le deschide

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Redimensionează și rotește

Se întâmplă deseori ca imaginile pe care vrei să le trimiți prietenilor sau să le încarci pe diverse rețele de socializare să necesite mici ajustări. Pentru astfel de operații, ești nevoit să deschizi imaginile respective cu una din nenumăratele aplicații destinate editării foto. Noi folosim, de regulă, Gimp sau ImageMagick pentru că sunt open source, gratuite și au suficiente funcții.

Economisește timp

Micile ajustări se fac rapid prin intermediul oricărei aplicații de editare foto, mai ales dacă ești obișnuit cu ea. Partea deranjantă este că uneori durează mai mult deschiderea aplicației și salvarea imaginilor decât operațiile propriuzise de modificare. Dar am aflat că aceste ajustări uzuale se pot face fără a mai deschide imaginile cu nicio aplicație, economisind mici perioade de timp care, însumate, pot deveni valoroase.

Click dreapta în Nautilus

Opțiunile pentru redimensionarea și respectiv rotirea imaginilor sunt foarte simplu de adăugat în meniul de la click drepta al managerului de fișiere Nautilus (implicit pe Ubuntu). Pentru a verifica dacă distribuția ta preferată folosește Nautilus, tastează în Terminal comanda “nautilus –version” și apasă Enter. Dacă primești un rezultat ce conține numărul versiunii, înseamnă că sistemul tău folosește Nautilus ca manager de fișiere.

Un mic ajutor

Nautilus are nevoie de un pic de ajutor pentru a efectua modificări asupra imaginilor. Ajutorul vine din partea ImageMagick, pe care, dacă nu-l ai deja instalat, o poți face prin comanda “sudo apt install imagemagick”. După ce te-ai asigurat că ai Nautilus și ImageMagick, instalează un mic plugin care va adăuga opțiunile de editare în meniul de la click dreapta, rulând comanda “sudo apt install nautilus-image-converter.”

Restartează Nautilus

După ce ai efectuat toate operațiile de mai sus, mai rămâne să restartezi Nautilus pentru a vedea “minunea”. Fă asta rapid prin comanda “nautilus -q”. Acum, dacă dai click dreapta pe o imagine , vei vedea două noi opțiuni, dintre care una permite redimensionarea imaginii (Resize) în mai multe moduri, iar cealaltă rotirea ei (Rotate) cu unghiul și în sensul dorit.

Te scutește de câteva click-uri

Poate că micul truc despre care v-am povestit nu este cine știe ce, însă te poate scuti de câteva click-uri, mai ales când te grăbești. Dacă vrei să renunți la această facilitate, rulează comanda “sudo apt remove nautilus-image-converter” pentru a dezinstala pluginul. Apoi restartează Nautilus cu “nautilus -q”.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Pensia privată obligatorie – trei unelte de care este musai să știi

Se presupune că pensia privată ne va fi de mare ajutor la bătrânețe, pentru cine o mai prinde. Nu sunt clare numeroase aspecte
2,453FaniÎmi place
343CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mobian, un nou sistem de operare pentru smartphone

Mobian este un nou sistem de operare open source pentru smartphone. Acesta se dorește a fi o alternativă la cunoscutul Android, alături de PureOS sau Ubuntu Touch.

Video – LinuxFX, o distribuție Linux ușor de confundat cu Windows 10

LinuxFX este o distribuție Linux care a copiat extrem de bine modul în care arată Windows 10. Dacă nu ești cunoscător, nici nu zici că ai de-a face cu Linux sub capotă.

Ce poți face pentru a nu mai fi spionat online?

Consideri că ești spionat? Când vorbim despre securitate și intimitate în mediul online, despre siguranța datelor personale, nu trebuie să facem, sub nicio formă, compromisuri.

Cum să îți protejezi contul Facebook. 16 reguli de aur

Cum să îți protejezi contul Facebook? Nu este deloc greu să îți protejezi contul Facebook. Ai nevoie de un...

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,
36 Shares
Copy link
Powered by Social Snap