22.3 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Redimensionează și rotește imaginile fără a le deschide

Ar trebui să le citești

Redimensionează și rotește

Se întâmplă deseori ca imaginile pe care vrei să le trimiți prietenilor sau să le încarci pe diverse rețele de socializare să necesite mici ajustări. Pentru astfel de operații, ești nevoit să deschizi imaginile respective cu una din nenumăratele aplicații destinate editării foto. Noi folosim, de regulă, Gimp sau ImageMagick pentru că sunt open source, gratuite și au suficiente funcții.

Economisește timp

Micile ajustări se fac rapid prin intermediul oricărei aplicații de editare foto, mai ales dacă ești obișnuit cu ea. Partea deranjantă este că uneori durează mai mult deschiderea aplicației și salvarea imaginilor decât operațiile propriuzise de modificare. Dar am aflat că aceste ajustări uzuale se pot face fără a mai deschide imaginile cu nicio aplicație, economisind mici perioade de timp care, însumate, pot deveni valoroase.

Click dreapta în Nautilus

Opțiunile pentru redimensionarea și respectiv rotirea imaginilor sunt foarte simplu de adăugat în meniul de la click drepta al managerului de fișiere Nautilus (implicit pe Ubuntu). Pentru a verifica dacă distribuția ta preferată folosește Nautilus, tastează în Terminal comanda “nautilus –version” și apasă Enter. Dacă primești un rezultat ce conține numărul versiunii, înseamnă că sistemul tău folosește Nautilus ca manager de fișiere.

Un mic ajutor

Nautilus are nevoie de un pic de ajutor pentru a efectua modificări asupra imaginilor. Ajutorul vine din partea ImageMagick, pe care, dacă nu-l ai deja instalat, o poți face prin comanda “sudo apt install imagemagick”. După ce te-ai asigurat că ai Nautilus și ImageMagick, instalează un mic plugin care va adăuga opțiunile de editare în meniul de la click dreapta, rulând comanda “sudo apt install nautilus-image-converter.”

Restartează Nautilus

După ce ai efectuat toate operațiile de mai sus, mai rămâne să restartezi Nautilus pentru a vedea “minunea”. Fă asta rapid prin comanda “nautilus -q”. Acum, dacă dai click dreapta pe o imagine , vei vedea două noi opțiuni, dintre care una permite redimensionarea imaginii (Resize) în mai multe moduri, iar cealaltă rotirea ei (Rotate) cu unghiul și în sensul dorit.

Te scutește de câteva click-uri

Poate că micul truc despre care v-am povestit nu este cine știe ce, însă te poate scuti de câteva click-uri, mai ales când te grăbești. Dacă vrei să renunți la această facilitate, rulează comanda “sudo apt remove nautilus-image-converter” pentru a dezinstala pluginul. Apoi restartează Nautilus cu “nautilus -q”.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole