12.9 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Neptune, o distribuție Linux impresionantă

Ar trebui să le citești

Neptune

Neptune este una dintre cele mai interesante și performanțe distribuții Linux pe care le-am testat în ultima vreme. Ne place foarte mult, motiv pentru care a înlocuit Manjaro pe hard.

Pe scurt, Neptune ne-a ajutat să redescoperim bucuria de a folosi KDE Plasma, de a beneficia de super stabilitatea unei legende și de a fi mai mult decât productivi. Este o plăcere să folosești Neptune, fapt pe care îl veți descoperi și voi în situația în care veți testa distribuția.

Câteva tehnice

Neptune este un sistem de operare complet, puternic, extrem de performant și complex. Este bazat pe Debian, ramura stabilă, venind cu mediul grafic KDE Plasma -cea mai recentă versiune. Combinația dintre aceste două elemente, alături de o foarte bună optimizare, transformă Neptune în ceva extraordinar.

Pentru ce lăudăm Neptune?

Neptune 8.0 „Juna” te va încânta prin tot ceea ce oferă. Spre exemplu:

  • Fluiditate și rapiditate. Sistemul de operare și aplicațiile instalate din fabrică, cât și cele instalate ulterior, rulează super rapid. Totul se mișcă fluent, cu o agilitate rar întâlnită, care îți amintește de rachetele Linux de pe vremea GNOME 3. Da, a fost o vreme când totul zburda :-)!
  • Stabilitatea este la ea acasă. Credeți-ne, puține distribuții Linux se pot compara cu Neptune la acest capitol. Totul funcționează fără pic de eroare, așa cum ar trebui și după cum este normal. Prin comparație, noua versiune de Ubuntu este chiar comică.
  • Productivitatea este un alt aspect la care acest OS excelează. Dezvoltatorii au instalat deja cea mai mare parte a aplicațiilor pe care le folosești în mod uzual. Sunt extrem de bine optimizate și integrate. Ai de toate pentru toți, fie de la Flatpak, fie de la Debian.
  • Interfața grafică este pe gustul nostru. Sincer, ne-a plăcut din prima și o utilizăm fără modificări. Bineînțeles, au existat și ceva emoții în momentul în care am decis să încercăm Neptune. Mediul grafic KDE, testat de noi în multe ocazii, nu a fost niciodată așa rapid și stabil ca pe Neptune. Micile și enervantele erori, specifice KDE, nu sunt de găsit aici.

Din fabrică, ambalajul este serios, modern și cu bun gust. Totul gândit și realizat ca pentru o distribuție premium, am putea spune. Bine, îl poți da ușor după tine datorită multitudinilor de adaptări pe care KDE Plasma le permite. Ne-a plăcut foarte mult faptul că rămas la fel de stabil și după ce l-am șurubărit zile întregi. În timp ce alte distribuții crăpau de mult, Neptune a rămas pe poziții.

Concluzii

Nu știm care este rețeta unei așa de bune funcționări. Să fie combinația dintre KDE și Debian? Să fie optimizarea foarte bună a întregului ansamblu?

Neptune 8.0 „Juna” este un sistem de operare modern, frumos, performant, productiv, funcțional din primul moment, ușor de utilizat, care nu necesită modificări sau configurări de profunzime, ulterioare. Acest OS aduce o combinație între stabilitatea legendei Debian și modernitatea adusă de KDE Plasma.

Nu îți va da bătăi de cap, va funcționa ireproșabil. Poate fi descărcat de aici.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole