luni, ianuarie 18, 2021

Peppermint OS 9, o distribuție rapidă, orientată spre cloud, pentru netbook-uri și computere vechi

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Peppermint OS 

Peppermint OS 9 este o distribuție GNU/Linux excelentă pentru computerele vechi sau slăbuțe. Să ne înțelegem, asta nu înseamnă că nu poate zburda și pe dispozitive de ultimă generație. OS-ul pune la dispoziția utilizatorului toată puterea Debian și Lubuntu (Ubuntu), stabilitatea și productivitatea acestora. Mediul grafic, un amestec de Xfce și LXDE, este intuitiv, modern și nu consumă resurse. Practic, întreg sistemul de operare se poate descurca de minune pe computere care nu se laudă cu prea mult RAM, ori putere de procesare. Cerințele medii vorbesc de la sine: 1 GB de RAM și procesor din familia x86. Și asta nu este tot. 

Pentru prima dată în istorie 

Peppermint OS rulează excelent pe o mașină cu peste 10 ani vechime. Pentru prima dată în istoria acestui PC, Peppermint OS, datorită optimizărilor avute, ne-a permis să vizionăm pe YouTube clipuri HD. Acestea au curs fluent, fără sacadări ori artefacte. Nu ne venea să credem. Desigur, pe Linux Mint, Ubuntu, Solus, ori openSUSE, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. 

Ce ne-a plăcut? 

  • Sistemul este foarte stabil, aplicațiile rulează rapid, integrarea cloud este mai mult decât utilă (Dropbox, Microsoft Office Online, Google Drive, Google Calendar, Gmail etc). Sistemul, nu doar că se mișcă foarte repede și bine, arată și bine. Dezvoltatorii au adoptat modelul tradițional, fapt care nu are cum să dea greș niciodată.  
  • Instalarea a decurs foarte bine. Este intuitivă și nu a durat mai mult de 15 minute. Practic, avem de-a face cu installer-ul folosit și de Ubuntu, fapt ce nu pune probleme. 
  • Peppermint OS vine preinstalat cu câteva aplicații uzuale, de nelispsit de pe niciun PC: Firefox, VLC, Chromium, Gparted etc. Dacă doriți să fiți productivi, va trebui să faceți o vizită Magazinului de aplicații și să aruncați o privire în oferta de softuri. Sunt câteva mii, aceleași pe care vi le pune la dispoziție și Ubuntu. De asemenea, sistemul de operare suportă PPA, GDebi, Deb packages, Snap și Flatpak.  
pentruprieteni.com, Pentru Prieteni, 2019, Peppermint OS 9 -2
  • Save
  • Peppermint este și ușor de configurat, setat și personalizat. 
  • Peppermint OS a fost funcțional în secunda unu, imediat după instalare. A venit complet, cu tot ce are nevoie un sistem de operare adevărat: codec-uri, drivere, aplicații, bun simț.  

Concluzie 

În timp ce alte distribuții vând, și nu exagerăm, iluzii, atunci când este vorba de readucerea la viață a unor computere vechi, Peppermint OS chiar face asta. Este recomandat tuturor celor care doresc ceva complet, stabil, rapid, productiv și responsabil cu resursele PC-ului. Poate fi descărcat de aici.

Video

MAI MULTE ARTICOLE

pentruprieteni.com în 2020. Răspunsul la câteva întrebări, o mulțumire și o surpriză

pentruprieteni.com 2020 a fost un an complicat pentru site-ul pentruprieteni.com , asta este cert. Efectele pandemiei s-au văzut și în lumea open source, cât și...

UTIL

Trei greșeli faci atunci când cumperi o licență de Windows 10

Windows 10 poate funcționa lejer și fără a fi activat. Cel puțin pentru o perioadă, acesta nu o să vă facă surprize neplăcute extraterestre, doar din cele tipice.
2,461FaniÎmi place
349CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

82 Shares
Copy link
Powered by Social Snap