sâmbătă, august 8, 2020

Peppermint OS 9, o distribuție rapidă, orientată spre cloud, pentru netbook-uri și computere vechi

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Peppermint OS 

Peppermint OS 9 este o distribuție GNU/Linux excelentă pentru computerele vechi sau slăbuțe. Să ne înțelegem, asta nu înseamnă că nu poate zburda și pe dispozitive de ultimă generație. OS-ul pune la dispoziția utilizatorului toată puterea Debian și Lubuntu (Ubuntu), stabilitatea și productivitatea acestora. Mediul grafic, un amestec de Xfce și LXDE, este intuitiv, modern și nu consumă resurse. Practic, întreg sistemul de operare se poate descurca de minune pe computere care nu se laudă cu prea mult RAM, ori putere de procesare. Cerințele medii vorbesc de la sine: 1 GB de RAM și procesor din familia x86. Și asta nu este tot. 

Pentru prima dată în istorie 

Peppermint OS rulează excelent pe o mașină cu peste 10 ani vechime. Pentru prima dată în istoria acestui PC, Peppermint OS, datorită optimizărilor avute, ne-a permis să vizionăm pe YouTube clipuri HD. Acestea au curs fluent, fără sacadări ori artefacte. Nu ne venea să credem. Desigur, pe Linux Mint, Ubuntu, Solus, ori openSUSE, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. 

Ce ne-a plăcut? 

  • Sistemul este foarte stabil, aplicațiile rulează rapid, integrarea cloud este mai mult decât utilă (Dropbox, Microsoft Office Online, Google Drive, Google Calendar, Gmail etc). Sistemul, nu doar că se mișcă foarte repede și bine, arată și bine. Dezvoltatorii au adoptat modelul tradițional, fapt care nu are cum să dea greș niciodată.  
  • Instalarea a decurs foarte bine. Este intuitivă și nu a durat mai mult de 15 minute. Practic, avem de-a face cu installer-ul folosit și de Ubuntu, fapt ce nu pune probleme. 
  • Peppermint OS vine preinstalat cu câteva aplicații uzuale, de nelispsit de pe niciun PC: Firefox, VLC, Chromium, Gparted etc. Dacă doriți să fiți productivi, va trebui să faceți o vizită Magazinului de aplicații și să aruncați o privire în oferta de softuri. Sunt câteva mii, aceleași pe care vi le pune la dispoziție și Ubuntu. De asemenea, sistemul de operare suportă PPA, GDebi, Deb packages, Snap și Flatpak.  
pentruprieteni.com, Pentru Prieteni, 2019, Peppermint OS 9 -2
  • Save
  • Peppermint este și ușor de configurat, setat și personalizat. 
  • Peppermint OS a fost funcțional în secunda unu, imediat după instalare. A venit complet, cu tot ce are nevoie un sistem de operare adevărat: codec-uri, drivere, aplicații, bun simț.  

Concluzie 

În timp ce alte distribuții vând, și nu exagerăm, iluzii, atunci când este vorba de readucerea la viață a unor computere vechi, Peppermint OS chiar face asta. Este recomandat tuturor celor care doresc ceva complet, stabil, rapid, productiv și responsabil cu resursele PC-ului. Poate fi descărcat de aici.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

În acest mod activezi Dark Mode în Facebook Messenger. Durează 5 secunde

Funcția Dark Mode este relativ recent introdusă în aplicația Messenger de echipa Facebook. În cazul multor alte aplicații cunoscute, tema întunecată
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
82 Shares
Copy link
Powered by Social Snap