7 C
București
joi, februarie 29, 2024

Ubuntu 18.04 va beneficia de suport timp de zece ani în loc de cinci

Ar trebui să le citești

Contrar tradiției

Canonical ne-a obișnuit, de-a lungul timpului, în cazul versiunilor LTS de Ubuntu, cu o perioadă de suport întinsă pe cinci ani. Se pare însă că Bionic Beaver (18.04) este un LTS mai special, dar nu prin el însuși ci datorită contextului. Creatorii săi au decis ca acesta să beneficieze de de o perioadă dublă de suport față de cinci ani, cât primeau celelalte LTS-uri. Vom vedea în cele ce urmează din ce motiv vom putea folosi 18.04 timp de 10 ani de la lansare.

Obiceiurile se schimbă

Tradițiile se păstrează atâta timp cât respectarea lor aduce avantaje. Dar vine și momentul în care împrejurările externe ne forțează să ne schimbăm obiceiurile. Iar aceste împrejurări țin de evoluția fenomenului IoT (Internet of Things). În prezent, majoritatea dispozitivelor tind să devină smart și să fie conectate la Internet. Și vorbim aici nu doar de telefoane, tablete sau computere ci și de o mulțime de alte obiecte casnice precum televizoare, frigidere, mașini de spălat, cuptoare, sisteme de iluminat și multe altele.

Focus pe IoT

Se pare că liderii Canonical sunt foarte interesați de implicarea Ubuntu în fenomenul IoT și, datorită necesităților din acest domeniu, Mark Shuttleworth a anunțat oficial extinderea perioadei de suport la 5 la 10 ani atât pentru Ubuntu 18.04. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului OpenStack Summit, la Berlin, între 13 și 15 noiembrie.

Ubuntu 16.04 își va încheia perioada de suport în aprilie 2021, dar și în cazul său se va extinde suportul.

Vă rămâne gratuit?

Ceea ce nu se cunoaște precis este dacă perioada extinsă de suport va fi oferită fără costuri sau dacă va fi accesibilă tuturor utilizatorilor. Asta deoarece Ubuntu oferă, contracost, un serviciu numit Extended Security Maintenance (ESM) pentru clienții corporate. Prin ESM, clienții primesc update-uri de securitate pentru kernel și pentru pachetele esențiale timp de câțiva ani după ce se încheie perioada de suport pentru LTS.

Ubuntu va fi vândut?

După ce IBM a cumpărat RedHat (cu doar 34 de miliarde de dolari), multă lume a început să se întrebe dacă nu cumva și Ubuntu va fi vândut vreunui mare jucător precum Microsoft. Tot în cadrul evenimentului menționat mai sus, Shuttleworth a declarat că nu are în plan vânzarea Ubuntu. Deocamdată. Într-un mod destul de ambiguu, el a dat de înțeles că nu va exclude această posibilitate, în cazul unei oferte consistente.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole