joi, iulie 9, 2020

Ubuntu 18.04 va beneficia de suport timp de zece ani în loc de cinci

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Contrar tradiției

Canonical ne-a obișnuit, de-a lungul timpului, în cazul versiunilor LTS de Ubuntu, cu o perioadă de suport întinsă pe cinci ani. Se pare însă că Bionic Beaver (18.04) este un LTS mai special, dar nu prin el însuși ci datorită contextului. Creatorii săi au decis ca acesta să beneficieze de de o perioadă dublă de suport față de cinci ani, cât primeau celelalte LTS-uri. Vom vedea în cele ce urmează din ce motiv vom putea folosi 18.04 timp de 10 ani de la lansare.

Obiceiurile se schimbă

Tradițiile se păstrează atâta timp cât respectarea lor aduce avantaje. Dar vine și momentul în care împrejurările externe ne forțează să ne schimbăm obiceiurile. Iar aceste împrejurări țin de evoluția fenomenului IoT (Internet of Things). În prezent, majoritatea dispozitivelor tind să devină smart și să fie conectate la Internet. Și vorbim aici nu doar de telefoane, tablete sau computere ci și de o mulțime de alte obiecte casnice precum televizoare, frigidere, mașini de spălat, cuptoare, sisteme de iluminat și multe altele.

Focus pe IoT

Se pare că liderii Canonical sunt foarte interesați de implicarea Ubuntu în fenomenul IoT și, datorită necesităților din acest domeniu, Mark Shuttleworth a anunțat oficial extinderea perioadei de suport la 5 la 10 ani atât pentru Ubuntu 18.04. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului OpenStack Summit, la Berlin, între 13 și 15 noiembrie.

Ubuntu 16.04 își va încheia perioada de suport în aprilie 2021, dar și în cazul său se va extinde suportul.

Vă rămâne gratuit?

Ceea ce nu se cunoaște precis este dacă perioada extinsă de suport va fi oferită fără costuri sau dacă va fi accesibilă tuturor utilizatorilor. Asta deoarece Ubuntu oferă, contracost, un serviciu numit Extended Security Maintenance (ESM) pentru clienții corporate. Prin ESM, clienții primesc update-uri de securitate pentru kernel și pentru pachetele esențiale timp de câțiva ani după ce se încheie perioada de suport pentru LTS.

Ubuntu va fi vândut?

După ce IBM a cumpărat RedHat (cu doar 34 de miliarde de dolari), multă lume a început să se întrebe dacă nu cumva și Ubuntu va fi vândut vreunui mare jucător precum Microsoft. Tot în cadrul evenimentului menționat mai sus, Shuttleworth a declarat că nu are în plan vânzarea Ubuntu. Deocamdată. Într-un mod destul de ambiguu, el a dat de înțeles că nu va exclude această posibilitate, în cazul unei oferte consistente.

MAI MULTE ARTICOLE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

UTIL

Cum securizăm documentele în LibreOffice?

Securitatea ar trebui sa fie un aspect care să ne preocupe atunci când creăm documente cu un conținut sensibil , mai ales în cazul în care aceste documente urmează să fie expediate prin e-mail sau diverse alte aplicații.
2,452FaniÎmi place
340CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

O bibliotecă digitală cu mii de lecții înregistrate vă stă la dispoziție

O bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții înregistrate stă la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII

Aceasta este distribuția Linux folosită de echipa pentruprieteni.com în 2020

Tradițional, membrii echipei pentruprieteni.com folosesc mai multe distribuții GNU/Linux. Suntem destul de curioși și dornici să testăm cât mai mult

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.
78 Shares
Copy link
Powered by Social Snap