17.5 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

Cum actualizezi sistemul de operare Ubuntu. Avem și un bonus

Ar trebui să le citești

O problemă de rezolvat

Pentru orice sistem de operare, menținerea la zi este o problemă crucială. Despre importanța actualizărilor în cazul Linux-ului și despre eventualele probleme și nu numai, am scris, pe larg aici, într-un articol pe care insistăm să îl citiți.

Imediat după instalare

Imediat după instalare, Ubuntu va fi funcțional dar va avea nevoie de actualizările inițiale care să îl întregească. Ubuntu te va anunța de existența unor actualizări pentru sistem, chestiune de câteva minute, de altfel. Tot ce trebuie să faci este să schimbi, pentru început, setările de actualizare predefinite și mai apoi să actualizezi OS-ul.

Dacă te grăbești și nu vrei să aștepți până ce ești anunțat de disponibilitatea actualizărilor, poți face tu primul pas, fie folosind Terminalul, fie prin accesarea iconiței System Settings de pe bară sau prin accesarea pictogramei Ubuntu (aceasta este un fel de buton “Home”) și tastarea în câmpul de căutare a termenului update/actualizări și accesarea rezultatului.

Schimbarea setărilor de actualizare

Este foarte important să aduci depozite de aplicații suplimentare în sistem, aplicații care vor primi și actualizări imediat ce acestea există. Cum procedezi pentru a schimba setările inițiale? Simplu, accesează Software Update -> Settings –> Other Software și asigură-te că bifezi căsuțele din dreptul Canonical Partners, introdu parola, apoi click pe „reload” (reincarcă).

Actualizarea propriu zisă inițială

În momentul în care ai dat click pe reload/reincarcă, Ubuntu va procesa cererea ta și, după câteva clipe, vei constata că noile pachete de actualizări care îți vor fi propuse vor fi mai numeroase față de prima propunere. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe OK și să introduci parola apoi să dai „Enter”. Va trebui să introduci parola de fiecare dată când faci actualizări. Vei putea observa în permanență progresul instalării actualizărilor.

În funcție de viteza conexiunii la Internet de care dispui, dar și de configurația pe care ai instalat Ubuntu, actualizările vor fi procesate mai repede sau mai greuț. În esentă, acest proces al actualizării nu trebuie să dureze mai mult de câteva minute.

La finalul actualizărilor, sistemul te va anunța. Prima actualizare trebuie urmată și de restartarea obligatorie a PC-ului.

Actualizările Ulterioare

Este posibil ca Ubuntu să te anunțe de mai multe ori pe săptămână, uneori pe zi, de existența unor actualizări noi. Nu trebuie decât să accesezi iconița care te înștiințează, să aștepți până se încarcă integral, iar apoi să dai click pe „Install”.

Dacă este necesară restartarea sistemului de operare după actualizări, fapt destul de rar și doar în cazul unor actualizări de profunzime, sistemul te va anunța, iar tu trebuie să te conformezi.

Bonus, actualizarea prin Terminal

Terminalul este un instrument de lucru prin care utilizatorul relaționează cu Ubuntu mult mai rapid și eficient din punct de vedere al consumului de resurse.

Actualizările pot fi realizate și din Terminal la fel de ușor.

1. Dacă este prima actualizare a sistemului, modifică setările de actualizare după modelul de mai sus, apoi închide fereastra care îți va propune pachetul de actualizări noi.

2. Accesează pictograma/butonul de “Home”, iar la căutare scrie Terminal. După câteva clipe de procesare, dă click pe Terminal. Vei vedea că terminalul este o casetă de culoare închisă unde este afișat numele computerului tău.

3. Scrie cu mare atenție comanda necesară actualizării sistemului (vezi rândul scris înclinat de mai jos), apoi dă ENTER. Imediat, Terminalul îți va cere să introduci parola. Nu te speria dacă tu tastezi și în Terminal nu apare nimic în plus în momentul introducerii parolei, acest lucru se întâmplă din motive de securitate. Asigură-te că tastezi parola corect, apoi click pe ENTER.

“sudo apt-get update”

4. Terminalul va comunica rapid cu tine și îți va scrie câte actualizări sunt disponibile pentru sistemul tău și cît spațiu pe hard ocupă acestea. Ți se va cere să confirmi că ești de acord (prin apăsarea tastei Y) cu câteva schimbări ce vor fi generate de actualizări și validarea răspunsului prin Enter.

5. La finalul actualizărilor, Terminalul te va anunța și va cere uneori Restart. În rest, procedezi ca la secțiunile de mai sus.

OBS

De fiecare dată când dorești să verifici din proprie inițiativă existența unor noi actualizări și, eventual să le instalezi, folosește comanda din Terminal.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole