7.6 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur” vine din altă ligă

Ar trebui să le citești

Ubuntu 23.10

Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur” ( „Minotaurul profetic”) vine din altă ligă. Spre deosebire de versiunea anterioară, una care ne-a ținut numai în probleme, cea din prezent este cu totul altceva. Canonical a făcut o treabă excelentă, fapt pentru care trebuie să le fim recunoscători.

Profetic

Ubuntu 23.10 are darul de a fi profetic, și nu exagerăm. Această lansare arăta direcțiile spre care vor merge cei de la Canonical în cazul Ubuntu 24.04. Ubuntu 24.04 LTS, pentru cunoscători, este versiunea care contează, de altfel. Bineînțeles, sperăm că nu va prezice și alte incidente de securitate ca cele despre care o să aflați mai jos.

Un incident de securitate

„Minotaurul profetic” a fost lansat pe 12 octombrie 2023. Nu a fost o lansare lipsită de probleme, Canonical retrăgând imaginea .iso de la descărcare la câteva ore distanță de la punerea acesteia la dispoziția publicului. Acest incident de securitate a fost rezolvat relativ rapid. În prezent, Ubuntu 23.10 neconfruntându-se cu probleme de securitate sau de utilizare, fiind numai bun de băgat în teste de către tine.

Am identificat discursul instigator la ură de la un colaborator rău intenționat în unele dintre traducerile noastre trimise ca parte a unui instrument terță parte din afara arhivei Ubuntu.
Imaginea Ubuntu 23.10 a fost eliminată și o nouă versiune va fi disponibilă odată ce traducerile corecte au fost restaurate.

twitter.com/Canonical

Câteva detalii

Cea de-a 23-a versiune majoră a sistemului de operare Ubuntu vine cu Kernelul Linux 6.5, cu mult așteptatul mediu grafic GNOME 4.5 și cu un nou „vrăjitor de instalare”. Noutățile de natură tehnică sunt cu mult mai numeroase, dar nu acestea reprezintă subiectul materialului de astăzi.

Ce o să îți placă la Ubuntu 23.10

În esență, Ubuntu 23.10 vine mai curat, cu un ambalaj puternic modernizat, stilizat și finisat, toate aceste bunătăți fiind aduse în principal de GNOME 45. O să apreciezi și viteza cu care se mișcă, faptul că îți pune la dispoziție extrem de numeroase aplicații și posibilități de a-l da după gusturile tale. Este puternic, productiv și intuitiv. O să îți placă, ai să vezi.

Concluzie

„Minotaurul profetic” reprezintă un salt evident înainte. Indiferent de preferințe, nu poți ignora un aspect evident: Ubuntu 23.10 joacă în altă ligă, asta dacă este să ne raportăm la lansările cu care ne-a obișnuit Canonical în ultima vreme.

P.S.

Am evitat realizarea unor materiale care să reflecte la acel moment lansarea noului Ubuntu datorită dezamăgirii pe care ne-a generat-o versiunea precedentă dar și a problemelor de securitate pe care le-a avut imediat de la lansare. Am preferat să omitem subiectul pentru a aștepta liniștirea apelor și pentru a-l avea o perioadă de teste. În fond, nu puteam recomanda cititorilor pentuprieteni.com distribuții care nu ne conving sau care se remarcă prin probleme. Așa se face că, la câteva săptămâni distanță de la lansarea Ubuntu 23.10, după utilizări intense, a apărut și acest material.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Ce lecții am învățat în acești ani de pentruprieteni.com

Lecții Lecțiile învățate în toți acești ani de pentruprieteni.com au fost interesante și numeroase. Nimeni nu ne-a pregătit pentru ceea ce urma să vină, pentru...
- Advertisement -

Cele mai noi articole