9.5 C
București
marți, aprilie 23, 2024

12 caracteristici pentru care vei iubi sistemele de operare Linux

Ar trebui să le citești

Doar 12?

Cunoscătorii și utilizatorii sistemelor de operare Linux știu că sunt mult mai multe avantaje pe care acestea le aduc. Am ales doar 12, ordinea în care acestea sunt prezentate fiind pur și simplu,întâmplătoare.

Capturile de ecran

Posibilitatea de a face capturi de ecran foarte ușor, prin apăsarea tastei PrintScreen. În cazul Windows, fără să bănuim motivele, este cu mult mai greu. Nu intrăm în detalii.

Actualizări rapide și fără restart

Actualizările, atât de greoaie în tabăra Windows-ului, se instalează infinit mai repede pe distribuțiile Linux. În plus, nu ești nevoit să restartezi PC-ul.

Upgrade-ul instant

Cele mai multe distribuții permit trecerea de la o versiune la alta, adică upgrade-ul automat, prin intermediul actualizărilor.

Lipsa costurilor

Descărcarea, testarea, instalarea, utilizarea sau actualizările unei distribuții Linux sunt lipsite de costuri financiare, ascunse sau directe. De ce să dai bani pe prostii când poți utiliza Linux?

Nu te obligă să îți schimbi PC-ul

Pe Windows s-a înrădacinat o tradiție total aiuritoare. Versiunile noi ale acestui OS nu prea mai sunt compatibile cu vechile computere. Poți avea surpriza ca, spre exemplu, Windows 10 să fie incompatibil cu un PC nou sau pe care Windows 7 rula fără probleme. Pe Linux, noile lansări ale distribuțiilor nu impun și cumpărarea unui nou PC.

Îți recunoaște perifericele

Spre exemplu și spre deosebire de Windows, driverele pentru imprimantă sunt instalate automat. Dacă pe Windows 10 imprimanta mai veche nu mai poate fi folosită din cazua lipsei driverelor, pe Linux, aceste drivere există.

Libertatea

Libertatea de a instala ce aplicații dorești, de a modifica și de a folosi fără constrângeri financiare și legale, asta te va cuceri la Linux.

Multitudinea de alternative

Ești liber să instalezi dintre mii de aplicații gratuite (dintr-un singur click), ori din sutele de distribuții Linux.

Siguranța

Linux-ul este incomparabil mai sigur decât orice versiune de Windows blindată cu aplicații de tip antivirus. Da, vei aprecia acest fapt.

Vei aprecia logica

Spe deosebire de orice versiune de Windows, meniurile distribuțiilor Linux sunt construite logic, în scopul de a veni în întâmpinarea utilizatorului, nu de a-l zăpăci.

Ușurința personalizării

Dacă pe Windows ești legat de mâini și de picioare în cazul în care dorești să îți personalizezi sistemul de operare, pe Linux, îți stau la dispoziție felurite teme și iconițe, wallpapere, medii grafice etc. care te ajută să dai după tine OS-ul. Deci, nu trebuie decât să prinzi curaj.

Mai rapid și mai stabil

Da, distribuțiile Linux sunt mai rapide și mai stabile, comparativ cu Windows-ul. Am ajuns la concluzia aceasta după aproape un deceniu de testat și utilizat astfel de distribuții.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole