24.2 C
București
marți, septembrie 26, 2023

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

Ar trebui să le citești

Schimbări

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”, pot spune că, în cele două decenii de contact cu numeroase distribuții, multe s-au schimbat. Au existat progrese rapide și revoluționare, precum și aspecte unde lucrurile se mișcă extrem de lent, de zici că sunt un fel de marcă înregistrată.

Uneori, și am mai scris asta, ai impresia că multor dezvoltatori le este frică de succes și de creșterea numărului de utilizatori. Să fie vorba de lipsa resurselor, a motivației, a unui Steve Jobs, autosuficiență, etc.?

Ce îi interesează pe cei mulți

Cei mai mulți sunt interesați de modul în care sistemul de operare vine în întâmpinarea utilizatorului, de cum îi ușurează munca, de cum îl atrage, se simte și se mișcă. Windows 11, Android-ul și mac OS-ul reprezintă surse de inspirație de la care s-ar putea porni. Din acest unghi, am scris sugestiile de mai jos.

Mai multă automatizare a mediului grafic.

Nu puțini ar fi încântați de introducerea „din fabrică” în interfața grafică a unor funcții de afișare, spre exemplu, a prognozei meteo, a unor resurse utilizate de sistem (RAM, CPU, GPU, temperatură etc.), a unui asistent bazat pe inteligență artificială, a unei aplicații care să afișeze alte informații utile – știri, trafic etc. Această integrare ar elimina nevoia unor widget-uri sau extensii, multe depășite sau deficitare.

Instalarea unor teme sau iconițe ar trebui să fie cu mult mai ușoară, bazată pe principiul „dintr-un click”. Acest lucru ar trebui să fie posibil, fie din Magazinul de aplicații, fie printr-un soft specializat. În plus, ar trebui să conțină numai teme și iconițe întreținute la zi, care nu au un impact negativ asupra sistemului de operare. Cu alte cuvinte, totul să fie testat. Sunt distribuții care fac deja demersuri în direcția asta.

Un ghid al bunelor practici

Tutorialele de pe Internet, scrise de persoane terțe, induc în eroare și îi determină pe utilizatori să producă modificări asupra distribuției, asta fără să se cunoască sigur care va fi impactul. Ca utilizator al unei distribuții Linux trebuie să știu de la dezvoltatori dacă respectivul sistem de operare vine cu suport complet pe partea de multimedia sau de drivere pentru plăcile video. Modalitățile oficiale de remediere a situației ar trebui publicate în mod obligatoriu.

Suportul pentru anumite configurații lasă de dorit. Mai mult decât utilă ar fi o aplicație care să îți scaneze pc-ul și să îți identifice gradul de compatibilitate cu o distribuție sau alta.

Mai multă culoare și viață

Acestea sunt câteva aspecte care țin de detalii cu un impact uriaș asupra utilizatorului. Vremea în care Linux-ul era folosit doar de IT-iști s-a cam dus. Mulți dintre aceștia încă continuă să vocifereze atunci când aduci în discuție subiecte care țin de aspect interfeței grafice. Ar fi cazul ca vocile lor să scadă în intensitate deoarece lor li se datorează numărul scăzut al utilizatorilor.

Prea mult gri urât, un amalgam de stiluri și prea puțină culoare în extrem de multe distribuții sau medii grafice. Practic, acest blestem al prafului și al vechiului ține de la primul meu contact cu Linux-ul. Este interesant cum de sunt atâtea tehnologii de ultimă generați în Linux și atât de puțină atenție acordată schemelor de culori, iconițelor și temelor.

Animațiile și sunetele ar merita regândite deoarece au un impact uriaș asupra utilizatorului, asupra stării de bine și a productivității. Desigur, capacitatea de a controla aceste aspecte contează foarte mult

Grub-ul și ecranul de logare

Interfața grub-ului a rămas în Evul Mediu timpuriu. Cel mai elegant și frumos grub este cel oferit de KDE Neon. Din păcate, cele mai multe distribuții nu dau deloc atenție primului contact pe care utilizatorul îl are cu sistemul de operare, aspect care se vede și în interfața de logare.

Concluzie

Lucrurile nu pot rămâne pe loc sau blocate de dezvoltatori atrași doar de ceea ce se întâmplă sub capotă. Ar fi cazul ca vântul schimbării să bată mai tare și să aducă funcții și integrări pe care oamenii le folosesc deja pe Windows, mac OS sau Android. Multe dintre acestea sunt și pe Linux, dar se implementează greu, cu bătaie de cap și nu li se dă atenție.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

De ce nu m-aș întoarce la Windows

De ce? În căutarea sistemului de operare ideal am ajuns în tabara Linux. Prima iubire a fost openSUSE, urmată de Ubuntu, la care se adaugă...
- Advertisement -

Cele mai noi articole