pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2019, Tails
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2019, Tails

Tails

Tails 3.14 a fost lansat și este disponibil pentru descărcare și utilizare. Sistemul este bazat pe Debian și își propune să ofere utilizatorilor săi siguranță și anonimat pe Internet. OS-ul vine echipat cu un set complet de aplicații preinstalate (browser, client de e-mail, client IRC, messenger etc.) care permit utilizatorilor să desfășoare numeroase activități într-un mediu extrem de sigur. Să nu uităm, pentru modul în care distribuția tratează subiectul securității, Edward Snowden a recomandat-o nu de mult.

3.14

Actuala versiune, conform notelor de lansare (le poți citi aici), vine cu actualizări de pachere, eliminarea unor aplicații mai puțin populare, rezolvări de erori și nu numai. Astfel:

  • Linux 4.19.37 – este îmbunătățit suportul hardware (Wi-Fi, drivere)
  • Browserul Tor, versiunea 8.5
  • au fost eliminate aplicații/pachete precum: Gobby, Pititvi, Traverso, ssss, pdf-redact-tools etc.
  • Dacă utilizatorul dorește, acestea pot fi instalare ulterior prin intermediul Additional Software. Aplicațiile nu erau extrem de populare, eliminarea acestora a permis o reducere a dimensiunilor imaginii .iso cu 39 MB.
  • Au fost readuse pe bara de notificări iconițele de la OpenPGP Applet și Pidgin

Descărcare/upgrade

Tails 3.14 poate fi descărcat de aici.

Cei care utilizează o versiune mai veche a acestui sistem de operare pot ajunge la zi prin intermediul actualizărilor manuale. Noi, ca de fiecare dată, recomandăm instalarea pe curat a noii versiuni.