SUA vs Huawei
Cele mai mari descoperiri și progrese ale omenirii au fost realizate pe timp de război. Mintea umană pare că lucrează mai bine atunci când nevoia i-o cere. Războiul dintre SUA și gigantul chinez Huawei va da startul unor serii de transformări care vor avea consecințe incomplet prevăzute. Asistăm în ultima vreme la ultimele zvâcniri ale Vechiului Regim IT.
Șantaj
Utilizatorii de tehnologie par a fi ultima grijă a păpușarilor din spatele bătăliei. Nu de puține ori m-am întrebat de ce cele mai utilizate sisteme de operare pentru desktop și terminale mobile sunt sub controlul SUA. Cum de atâtea minți luminate nu au spart acest monopol. De ce Asia, Europa, ori altă zonă a lumii nu vin cu o alternativă credibilă care să nu te țină prizonierul Google sau Microsoft? Ei bine, aceste vremuri tind să apună.
S-a văzut prea bine
SUA au practicat un șantaj îndrăzneț și ipocrit la adresa Huawei. Pe baza unor acuze insuficient dovedite au declanșat conflagrația al cărui pretext este spionajul. Să fim serioși, interesele sunt altele, din moment ce mai toți spionează. Probabil, este destul de greu să mai deții controlul, să mai faci față progreselor în materie de tehnică provenind din Asia. Microsoft, Apple, producătorii de hardware americani sunt puși în fața creșterii presiunii companiilor similare din Asia, iar reacția lor a fost una complet depășită. Bine, le-a fost impusă de mediul politic, dar oare cei care susțin interesele acestor companii nu au avut nicio influență în decizia lui Trump? În loc să investească în cercetare și creșterea perfomanței, în noi generații, au impus un blocaj și șantajează.
Partea pozitivă
Într-un timp mai scurt decât ne imaginăm, Androidul va avea un rival. Huawei este al doilea producător de telefoane inteligente din lume, deci impactul va fi mare. Că va pleca de la versiunea open source a Androidului actual, că va avea la bază un linux pur, nu prea contează. Este important să mai existe o alternativă, doar în acest mod putem vorbi de progres, de schimbarea mentalităților din domeniu.
Probabil nu suntem singurii deranjați de politicile complet imbecile ale Google privind upgrade-ul de la o versiune la alta a Androidului, de actualizările pentru securitate, de lipsa suportului Windows-ului pentru computerele mai vechi, chiar dacă acestea au puterea necesară pentru a-l rula etc. Odată crescută competiția între acești jucători prin apariția unora noi, clientul chiar va deveni stăpânul.
Spargertea monopolului SUA asupra sistemelor de operare este urmarea a ceea ce americanii au declanșat. Progresul, atunci când există un monopol, e ca și imposibil. Vedeți și voi, OS-urile și telefoanele prezentului bat apa în piuă pe mai toate planurile.