pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, Linux Logo 2018 yello
pentruprieteni.com

SUA vs Huawei

Cele mai mari descoperiri și progrese ale omenirii au fost realizate pe timp de război. Mintea umană pare că lucrează mai bine atunci când nevoia i-o cere. Războiul dintre SUA și gigantul chinez Huawei va da startul unor serii de transformări care vor avea consecințe incomplet prevăzute. Asistăm în ultima vreme la ultimele zvâcniri ale Vechiului Regim IT.

Șantaj

Utilizatorii de tehnologie par a fi ultima grijă a păpușarilor din spatele bătăliei. Nu de puține ori m-am întrebat de ce cele mai utilizate sisteme de operare pentru desktop și terminale mobile sunt sub controlul SUA. Cum de atâtea minți luminate nu au spart acest monopol. De ce Asia, Europa, ori altă zonă a lumii nu vin cu o alternativă credibilă care să nu te țină prizonierul Google sau Microsoft? Ei bine, aceste vremuri tind să apună.

S-a văzut prea bine

SUA au practicat un șantaj îndrăzneț și ipocrit la adresa Huawei. Pe baza unor acuze insuficient dovedite au declanșat conflagrația al cărui pretext este spionajul. Să fim serioși, interesele sunt altele, din moment ce mai toți spionează. Probabil, este destul de greu să mai deții controlul, să mai faci față progreselor în materie de tehnică provenind din Asia. Microsoft, Apple, producătorii de hardware americani sunt puși în fața creșterii presiunii companiilor similare din Asia, iar reacția lor a fost una complet depășită. Bine, le-a fost impusă de mediul politic, dar oare cei care susțin interesele acestor companii nu au avut nicio influență în decizia lui Trump? În loc să investească în cercetare și creșterea perfomanței, în noi generații, au impus un blocaj și șantajează.

Partea pozitivă

Într-un timp mai scurt decât ne imaginăm, Androidul va avea un rival. Huawei este al doilea producător de telefoane inteligente din lume, deci impactul va fi mare. Că va pleca de la versiunea open source a Androidului actual, că va avea la bază un linux pur, nu prea contează. Este important să mai existe o alternativă, doar în acest mod putem vorbi de progres, de schimbarea mentalităților din domeniu.

Probabil nu suntem singurii deranjați de politicile complet imbecile ale Google privind upgrade-ul de la o versiune la alta a Androidului, de actualizările pentru securitate, de lipsa suportului Windows-ului pentru computerele mai vechi, chiar dacă acestea au puterea necesară pentru a-l rula etc. Odată crescută competiția între acești jucători prin apariția unora noi, clientul chiar va deveni stăpânul.

Spargertea monopolului SUA asupra sistemelor de operare este urmarea a ceea ce americanii au declanșat. Progresul, atunci când există un monopol, e ca și imposibil. Vedeți și voi, OS-urile și telefoanele prezentului bat apa în piuă pe mai toate planurile.

3 COMENTARII

  1. Veți vedea că nu va da nimeni doi bani pe sistemul de operare al celor de la Huawei. Nu se deosebesc cu nimic de alți producători. Au ajuns mari mulțumită telefoanelor de buget, nu prin inovație în vreun domeniu anume. Aceasta companie este toxică. A crescut de pe spatele celorlalți, furând informații de la companiile rivale si reclame mincinoase. Să nu mai spun că nici azi nu se opresc din a copia designul produselor Apple. Că vor dezvolta un sistem de operare Linux, le urez noroc in a ieși în evidență printre cele 200 și ceva de distribuții dezvoltate activ.

  2. Sa nu vorbim inca despre sisteme de operare, este vorba despre partea hardware si Hauwei este printre primii din lume si aici este o problema pentru unii care nu pot sa accepte , doresc monopol, da lucrurile se schimba in lume si fiecare este liber sa aleaga, unii poate ne-am saturat de vechii giganti care cred ca doar lor li se cuvine totul. Zarurile au fost aruncate ,vor ramane pe piata cei mai buni , deci succes pentru Hauwei.

  3. În primul rând titlul articolului este greșit: ar trebui să fie SUA vs China. Huawei este totuși o companie a statului chinez. Care, să nu uităm, este un stat comunist, care a interzis serviciile Google pe telefoane și le cenzurează motorul de căutare pe desktop.
    De ce are SUA acest avans tehnologic extraordinar? Simplu. 80% din patente și invenții ei le dețin.
    Cât despre sistemul de operare pe mobil, mulți au încercat, nu prea s-a reușit mai nimic. Exemplul cel mai răsunător fiind al lui Microsoft, care este totuși un gigant în domeniul software. Dar, ghinion, nu dispunea de serviciile Google. A incercat și Samsung (apropo, firmă coreeană, cum i-o suporta americanii pe locul întâi :)) cam tot aceleași rezultate. Huawei ce experiență are în domeniul ăsta? Aproape zero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.