14 caracteristici
14 caracteristici te vor determina să testezi și apoi să alegi o distribuție Linux în acest an.
Lipsa costurilor
Descărcarea, testarea, instalarea, utilizarea, actualizările sau upgrade-ul de la o versiune la alta a unei distribuții Linux sunt lipsite de costuri financiare, ascunse sau directe. De ce să dai bani pe prostii când poți utiliza Linux?
Siguranța
Linux-ul este incomparabil mai sigur decât orice versiune de Windows blindată cu aplicații de securitate. Da, vei aprecia acest fapt deoarece îți va oferi un important confort mental și financiar.
Instalarea rapidă
Instalarea, în cazul celor mai cunoscute distribuții Linux, cât și a aromelor acestora, durează foarte puțin. Desigur, și configurația PC-ului joacă un rol esențial în acest proces. Un computer cu un deceniu în spate nu se va mișca la fel de repede ca unul mai nou, asta este clar.
Actualizări rapide
Actualizările rapide îți vor oferi timp suplimentar pe care să îl aloci familiei sau proiectelor tale. Acestea duc funcții noi și interesante, îmbunătățiri de performanță și corecții care rezolvă anumite probleme.
Nu te obligă să îți schimbi PC-ul
Pe Windows s-a înrădăcinat o tradiție total aiuritoare. Versiunile noi ale acestui OS nu prea mai sunt compatibile cu vechile computere. Poți avea surpriza ca, spre exemplu, Windows 11 să fie incompatibil cu un PC nou sau pe care Windows 10 rula fără probleme. Pe Linux, noile lansări ale distribuțiilor nu impun și cumpărarea unui nou PC. Există, în plus, distribuții realizate pentru computerele vechi. Nici nu bănui cât de repede un PC vechi poate fi readus la viață de Linux.
Libertatea
Libertatea de a instala ce aplicații dorești, de a modifica și de a folosi fără constrângeri financiare și legale, de a personaliza sistemul de operare, asta te va cuceri la Linux.
Multitudinea de alternative
Ești liber să instalezi dintre mii de aplicații gratuite (dintr-un singur click), ori din sutele de distribuții Linux. Există un sistem de operare Linux și pentru tine.
Diversitatea mediilor grafice
Există o multitudine de medii grafice care îți iau ochii pe Linux. Cele mai cunoscute sunt GNOME, KDE, Mate, Cinamon, Xfce etc. În alegerea interfeței grafice trebuie să ții cont și de dotările PC-ului, cât și de gusturile tale.
Capacitatea de personalizare
Mediile grafice ale distribuțiilor Linux pot fi personalizate puternic, date după tine. Temele, iconițele, wallpaperele pot fi schimbate cu ușurință.
Vei aprecia logica
Spre deosebire de orice versiune de Windows, meniurile distribuțiilor Linux sunt construite logic, în scopul de a veni în întâmpinarea utilizatorului, nu de a-l zăpăci.
Magazinele de aplicații
Magazinele de aplicații îți oferă acces rapid și sigur la o gamă variată de programe. Ai mii de aplicații gratuite și cunoscute dintre care poți alege, care se instalează rapid și care îți permit să duci la bun sfârșit sarcini diverse.
Mai rapid și mai stabil
Da, distribuțiile Linux sunt mai rapide și mai stabile, comparativ cu Windows-ul. Am ajuns la concluzia aceasta după aproape două decenii de testat și utilizat astfel de distribuții.
Suport pentru hardware divers
Linux-ul are suport pentru o gamă largă de hardware. Este perfect compatibil cu procesoare Intel și AMD, cu plăcile video de la Nvidia, Intel și AMD, dar și cu alte componente hardware.
Capturile de ecran
Posibilitatea de a face capturi de ecran foarte ușor, prin apăsarea tastei PrintScreen. În cazul Windows, fără să bănuim motivele, este cu mult mai greu. Nu intrăm în detalii.