3.8 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Mobian, un nou sistem de operare pentru smartphone

Ar trebui să le citești

Mobian

Mobian este un nou sistem de operare open source pentru smartphone. Acesta se dorește a fi o alternativă la cunoscutul Android, alături de PureOS sau Ubuntu Touch. În prezent, Mobian se află în plin proces de dezvoltare iar după cum ni-l înfățișează clipul de mai jos, are toate șansele să capteze interesul multora.

Câteva informații despre Mobian

Mobian este bazat pe Debian, probabil ați sesizat de unde vine denumirea. Așadar, aducem în discuție un sistem de operare Linux pentru dispozitive mobile bazat pe una dintre cele mai vechi distribuții. Sistemul utilizează interfața grafică folosită și pe telefonul Librem 5, denumită Phosh. Aceasta este intuitivă și rapidă, utilizatorii Gnome 3 vor recunoaște stilul, fără prea mare greutate.

Cu ce aplicații vine?

Aflat în stadiu de dezvoltare, Mobian suportă numeroase aplicații: Chromium, Firefox ESR, Calls, Files, Telegram, player-ul media MPV, dar și GNOME 2048, Maps, Lollypop. Utilizatorii Linux folosesc deja aceste aplicații pe distribuțiile instalate. Pentru a vedea lista completă de aplicații sau pentru a afla informații complete referitoare la acest proiect, îți recomandăm să accesezi site-ul oficial, disponibil aici.

Un pas înainte

Apariția Mobian reprezintă un pas înainte pentru Linux și open source. Nimeni nu ar trebui să se ferească de concurență și de existența unor alternative. Progresul nu ar mai fi posibil într-o lume dominată doar de două sisteme de operare, iOS și Android.

Video

Dezvoltatorii au încărcat pe YouTube un clip în care prezintă pe scurt modul în care rulează acest OS.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Ce lecții am învățat în acești ani de pentruprieteni.com

Lecții Lecțiile învățate în toți acești ani de pentruprieteni.com au fost interesante și numeroase. Nimeni nu ne-a pregătit pentru ceea ce urma să vină, pentru...
- Advertisement -

Cele mai noi articole