Servicii de stocare
Se întâmplă deseori să ai nevoie de spațiu în plus pentru stocarea unor documente sau arhive. Motivele pot fi diverse și nu intrăm în detalii. Din capul locului îți sugerăm, cât se poate de serios, să nu stochezi documente sensibile în cloud. Indiferent de asigurările pe care le primești cu dărnicie de la prestatorii de astfel de servicii, Încearcă să stochezi pe serverele altora doar ceea ce nu îți poate face rău, adică doar acele documente care nu vă pot afecta cu nimic dacă ar ajunge pe mâini străine.
Marele avantaj
Un mare avantaj al găzduirii în cloud (în nori, pe servere externe) constă în faptul că poți accesa materialele stocate de pe orice dispozitiv. Putem folosi serviciile de pe tabletă, telefon inteligent, computer, trebuie doar să fii conectat la Internet. Încărcarea și descărcarea diverselor materiale reprezintă procedee simple și logice, de multe ori automate. Astfel, sincronizarea acestora pe dispozitivele pe care aveți instalate aplicațiile se face automat. Practic, de pe orice dispozitiv vei putea face modificări asupra conținutului găzduit în cloud, trebuie doar să te asiguri că doar tu ai acces la materiale. Indiferent dacă a crăpat Windows-ul și trebuie să îl reinstalezi, dacă ai apelat la un astfel de serviciu și în funcție de setări, nu trebuie să îți mai fie frică de reinstalarea care va șterge totul. Desigur, ca să fim corecți, în nori se va păstra doar ce ai ales tu, nu tot C-ul Windows-ului.
Mici probleme pentru computerele mai vechi
Unele computere de generație mai veche ar putea întâmpina mici probleme ce țin de o funcționare mai greoaie. Permanenta sincronizare a materialelor stocate poate genera un consum destul de măricel de resurse și de lățime bandă.
4 servicii
Am selectat pentru voi 4 servicii care vă sunt puse la dispoziție gratuit de firme importante și prin intermediul cărora vă puteți depozita diverse materiale în cloud, servicii numai bune pentru utilizatorul simplu. Acestea au și versiuni pro, pe baza unui abonament plătit, care vă oferă cu mult mai mult spațiu de stocare. De asemenea, pot fi folosite atât pe Windows, iOS cât și GNU/Linux, fie prin aplicații speciale, fie prin accesarea contului direct din browser.
Dropbox
Din prima, Dropbox îți oferă 2 GB spațiu gratuit de stocare. Spațiul poate fi extins dacă îți mai aduci și prietenii prin zonă. Cu puțin noroc și ajutor din partea acestora, și mai ales dacă ai mulți, poți beneficia de până la 16 GB gratuit. Trebuie să știi că primești cam 500 MB de spațiu pentru fiecare prieten convins de tine. În plus, există o aplicație oficială ce poate fi folosită și pe GNU/Linux.
Click aici pentru a accesa Dropbox
Google Drive
Google nu putea rata ocazia să nu abordeze și acest domeniu. Am putea spune că, dată fiind dorința de a experimenta domenii noi a celor de la Google, vom savura cât de curând deliciosul pui cu 5 picioare și wireless inclus, marca „Google”.
Cu un cont gratuit pe Google Drive puteți stoca dosărele și documente în limita a 4 GB de spațiu pentru varianta gratuită. Dacă vreți mai mult și contra a ceva dolari, puteți avea la dispoziție 100 de GB sau chiar 1TB. Noi nu am scris prețurile deoarece acest articol are scopul să vă fie util pe termen lung și nu să vă inducă în eroare cu prețuri care ar putea fi modificate uterior publicării materialului.
Click pentru a accesa Google Drive
OneDrive
OneDrive este un serviciu de stocare în cloud pus la cale de cei de la Microsoft. Acesta vine „din fabrică” pe noul Windows 10 și oferă celor interesați 15 GB spațiu pentru stocare. Cu puțin noroc, veți reuși să sincronizați serviciul și pe Ubuntu sau alte distribuții GNU/Linux.
Click pentru a accesa OneDrive
Box
16 GB spațiu de stocare îți sunt puși la dispoziție de box.com. Ca și în cazul celorlalte soluții de mai sus, este nevoie de un cont ce poate fi creat cu ajutorul unei adrese de email reale. De asemenea, diferența cea mare dintre Box și celelalte soluții este că, pe moment, acest serviciu nu permite urcarea fișierelor mai mari de 250 de MB, chiar dacă primești 16 GB de spațiu gratuit.