Linux-ul, eterna provocare
Distribuțiile GNU/Linux cunoscute, din punctul nostru de vedere, pot înlocui cu ușurință și succes orice versiune de Windows. Singura metodă prin care te poți convinge de acest adevăr constă în descărcarea unui astfel de sistem de operare și testarea ori instalarea acestuia pe un PC real.
Mașina virtuală
Testul în mașina virtuală este, tot după opinia noastră, mai mult un demo. Practic, spiritul Linux-ului nu poate fi, nici pe departe, simțit. Așadar, dacă nu vrem să ne mințim singuri, soluția recomandată este instalarea reală și corectă au unui astfel de OS, instalare care, musai, trebuie să aibă loc pe un PC.
Și Linux-ul ”se strică”
Distribuțiile Linux cunoscute nu sunt la fel de sensibile precum Windows-ul, realitate mai mult decât confirmată. Ca să fiu sincer, nici nu mai știu când s-a stricat, fără drept de apel, o distribuție Linux. Cu toate acestea, în anumite situații, de cele mai multe ori, grație acțiunilor noastre, orice distribuție Linux poate ceda. Pentru a te putea feri de eventualele neplăceri, te invităm să citești acest material.
Ce poate da peste cap un sistem de operare Linux
Sunt mai mulți factori care, individuali sau cumulați, pot afecta buna funcționare a unui OS bazat pe Linux. În linii mari, ar fi bine să evitați următoarele situații:
- Instalarea OS-ului fără a-l actualiza. Dacă nu este menținut la zi, orice Linux poate crea probleme.
- Instalarea unor aplicații din surse nedemne de încredere
- Distribuțiile majore oferă utilizatorului toate aplicațiile de care acesta are nevoie prin intermediul magazinelor/centrelor soft specializate. Instalarea unor softuri din surse neverificate poate pune în pericol întreg sistemul de operare.
- Joaca cu terminalul. Terminalul, în cazul în care nu ești un specialist, trebuie folosit doar în situații speciale. Atunci când îl folosim trebuie să ne asigurăm că știm ceea ce facem și că putem controla 100% situația. Ar fi cazul ca orice operațiune începută prin intermediul terminalului să fie și finalizată.
- Softurile vechi. Trebuie să ne asigurăm că softurile pe care le instalăm mai sunt întreținute, că librăriile acestora nu dau peste cap sistemul de operare. Trebuie să evităm acele aplicații care nu au mai primit actualizări de ani de zile.
- Softurile de întreținere. Sincer, softurile de întreținere fac mai mult rău decât bine atunci când cad în mâna unor persoane care nu știu ce fac. Recomandăm evitarea acestora cu sfințenie.
- Instalarea unor medii grafice suplimentare. Folosește distribuția pe care ai ales-o așa cum ai primit-o, adică cu mediul grafic predefinit. Nu instala alte astfel de softuri deoarece sistemul poate deveni instabil.
- Upgrade-urile ratate. Atunci când ai început procesul de upgrade al sistemului de operare, asigură-te că îl duci la bun sfârșit.
- Umblă cât mai puțin la partiții. Este recomandat să te ferești de redimensionarea partițiilor sau de alte năzbâtii de acest gen.
- Evită forumurile. Motivele sunt diverse, părerea noastră este că acestea sunt mai mult toxice. De multe ori informațiile sunt vechi, de slabă calitate, atmosfera tensionată nefiind prielnică nimănui
- Nu folosi un Linux prea vechi. Încearcă să nu folosești o distribuție GNU/Linux de pe timpul lui Ion Iliescu, sigur a expirat și nu mai este întreținută. Verifică tot timpul dacă aceasta mai primește suport din partea dezvoltatorilor
- Evită versiunile beta și alpha. Deoarece sunt versiuni de test, destinate în primul rând dezvoltatorilor, este recomandat să nu le instalezi.
- Evită distribuțiile necunoscute. Nu instala orice Linux, alege doar acele sisteme de operare care sunt cunoscute. În acest mod, ai garanția că au utilizatori, că nu sunt periculoase și că dezvoltatorii le mențin.
TU?
Tu ai întâmpinat probleme, ai reușit să pui pe butuci un Linux?