sâmbătă, august 8, 2020

Ce îți poate strica Linux-ul

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Linux-ul, eterna provocare

Distribuțiile GNU/Linux cunoscute, din punctul nostru de vedere, pot înlocui cu ușurință și succes orice versiune de Windows. Singura metodă prin care te poți convinge de acest adevăr constă în descărcarea unui astfel de sistem de operare și testarea ori instalarea acestuia pe un PC real.

Mașina virtuală

Testul în mașina virtuală este, tot după opinia noastră, mai mult un demo. Practic, spiritul Linux-ului nu poate fi, nici pe departe, simțit. Așadar, dacă nu vrem să ne mințim singuri, soluția recomandată este instalarea reală și corectă au unui astfel de OS, instalare care, musai, trebuie să aibă loc pe un PC.

Și Linux-ul ”se strică”

Distribuțiile Linux cunoscute nu sunt la fel de sensibile precum Windows-ul, realitate mai mult decât confirmată. Ca să fiu sincer, nici nu mai știu când s-a stricat, fără drept de apel, o distribuție Linux. Cu toate acestea, în anumite situații, de cele mai multe ori, grație acțiunilor noastre, orice distribuție Linux poate ceda. Pentru a te putea feri de eventualele neplăceri, te invităm să citești acest material.

Ce poate da peste cap un sistem de operare Linux

Sunt mai mulți factori care, individuali sau cumulați, pot afecta buna funcționare a unui OS bazat pe Linux.  În linii mari, ar fi bine să evitați următoarele situații:

 • Instalarea OS-ului fără a-l actualiza. Dacă nu este menținut la zi, orice Linux poate crea probleme.
 • Instalarea unor aplicații din surse nedemne de încredere
 • Distribuțiile majore oferă utilizatorului toate aplicațiile de care acesta are nevoie prin intermediul magazinelor/centrelor soft specializate. Instalarea unor softuri din surse neverificate poate pune în pericol întreg sistemul de operare.
 • Joaca cu terminalul. Terminalul, în cazul în care nu ești un specialist, trebuie folosit doar în situații speciale. Atunci când îl folosim trebuie să ne asigurăm că știm ceea ce facem și că putem controla 100% situația. Ar fi cazul ca orice operațiune începută prin intermediul terminalului să fie și finalizată.
 • Softurile vechi. Trebuie să ne asigurăm că softurile pe care le instalăm mai sunt întreținute, că librăriile acestora nu dau peste cap sistemul de operare. Trebuie să evităm acele aplicații care nu au mai primit actualizări de ani de zile.
 • Softurile de întreținere. Sincer, softurile de întreținere fac mai mult rău decât bine atunci când cad în mâna unor persoane care nu știu ce fac. Recomandăm evitarea acestora cu sfințenie.
 • Instalarea unor medii grafice suplimentare. Folosește distribuția pe care ai ales-o așa cum ai primit-o, adică cu mediul grafic predefinit. Nu instala alte astfel de softuri deoarece sistemul poate deveni instabil.
 • Upgrade-urile ratate. Atunci când ai început procesul de upgrade al sistemului de operare, asigură-te că îl duci la bun sfârșit.
 • Umblă cât mai puțin la partiții. Este recomandat să te ferești de redimensionarea partițiilor sau de alte năzbâtii de acest gen.
 • Evită forumurile. Motivele sunt diverse, părerea noastră este că acestea sunt mai mult toxice. De multe ori informațiile sunt vechi, de slabă calitate, atmosfera tensionată nefiind prielnică nimănui
 • Nu folosi un Linux prea vechi. Încearcă să nu folosești o distribuție GNU/Linux de pe timpul lui Ion Iliescu, sigur a expirat și nu mai este întreținută. Verifică tot timpul dacă aceasta mai primește suport din partea dezvoltatorilor
 • Evită versiunile beta și alpha. Deoarece sunt versiuni de test, destinate în primul rând dezvoltatorilor, este recomandat să nu le instalezi.
 • Evită distribuțiile necunoscute. Nu instala orice Linux, alege doar acele sisteme de operare care sunt cunoscute. În acest mod, ai garanția că au utilizatori, că nu sunt periculoase și că dezvoltatorii le mențin.

TU?

Tu ai întâmpinat probleme, ai reușit să pui pe butuci un Linux?

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
49 Shares
Copy link
Powered by Social Snap