20 C
București
duminică, iunie 23, 2024

6 metode prin care computerul tău poate rula ca nou

Ar trebui să le citești

6 metode

Pe scurt și la țintă, vă oferim o serie de sugestii cu caracter general, pe care noi le-am dedus din experiența personală. Acestea se aplică în cazul în care utilizați un laptop cu Windows sau cu Linux. Este un proces care presupune modificări de natură hardware, dar și software, iar rezultatul final nu are cum să fie decât pozitiv.

Treci pe Linux

Pentru configurații puternice, medii sau slabe, există o multitudine de distribuții GNU/Linux care îți pot reînvia/dota dispozitivul. Preferatele noastre sunt Linux Mint, Ubuntu, openSUSE, Solus și Manjaro. Partea bună este că pot fi instalate, alături de Windows, pe partiții separate.

Pune un SSD și RAM

Înlocuirea HDD-ului de la laptop sau PC cu un SSD are drept rezultat adevărate minuni în materie de viteză și funcționalitate. Dacă computerul are deficiențe de RAM, singura soluție este să îi crești dotarea. 8 GB de RAM ar fi o soluție decentă în acest moment.

Folosește un Windows 10 licențiat

Un Windows piratat îți va face numai și numai neplăceri și te va supune unor riscuri greu de imaginat. Cheia, în cazul în care nu suporți ideea de Linux, constă în achiziționarea unui Windows 10 original. Te va arde un pic la buzunar, ce să îi faci, luxul se plătește. Vezi aici cât mai costă o licență de Windows.

Respectă aceste 6 reguli de aur

Respectă aceste 6 reguli de bază în cazul Windows 10:

  • nu instala mai mult de un antivirus;
  • ține permanent actualizat sistemul de operare, chiar dacă acest procedeu ți se pare foarte lungit și enervant, trebuie realizat;
  • nu instala programe pe care nu le folosești;
  • reinstalează sistemul cel puțin odată pe an; scanează de viruși, indicat ar fi zilnic;
  • scanează cu un antivirus extern întreg Windows-ul, adică cere și o a doua opinie;
  • nu îți instala chiar orice aplicație care îți promite că îți optimizează pc-ul, mai toate sunt niște porcării care ți-l seacă.

Fă curățenie

Verifică și închide acele aplicații de care nu e nevoie și care pornesc odată cu sistemul de operare. Ele nu fac altceva decât să îți îngreuneze pc-ul. În plus, cel puțin odată pe an, du computerul la curățat de praf.

Dă-i închidere

Mai închide pc-ul/laptop-ul, nu îl lăsa doar în adormire. În cazul în care ai doar obiceiul de a-l da pe “silențios”, adică de a nu-l închide niciodată, îți sugerăm să îi mai dai pace să se și odihnească. Închide-l ori de câte ori nu îl folosești, nu se merită să îl uzezi din cauza unui moft văzut prin filme.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole