joi, august 13, 2020

Orice utilizator de Windows trebuie să aibă un stick USB cu Linux. Află motivul

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Moștenire de familie

Windows-urile (XP, Vista, 7, 8 sau 10) au o caracteristică comună: instabilitatea. În anumite condiții, fix atunci când îți este lumea mai dragă, Windows-ul poate să nu mai funcționeze ori să ruleze atât de greu încât să devină inutilizabil. Pentru astfel de momente, ar fi foarte indicat să deții un Stick USB cu Linux.

De ce “crapă” Windows-ul?

Windows-ul are nevoie de atenția ta, asta-i clar! Atunci când uiți să îl mai actualizezi ori îi blochezi această funcție deoarece este piratat, când instalezi aplicații din surse suspecte ori incompatibile cu versiunea de Windows, când accesezi fel și fel de site-uri ori descarci torrente, când nu utilizezi un antivirus ori al tău sistem de operare este descărcat de pe torrente, nu trebuie decât să te aștepți să “crape”. În aceste condiții, “leșinul” oricărui Windows nu este o chestiune de “dacă”, ci de “când”.

O măsură de precauție

Pentru momentele când Windows-ul refuză să mai coopereze, un stick USB cu Linux te salvează numaidecât. Condiția este să îți fi făcut de mai înainte un stick bootabil cu Linux și să îi ai la îndemână. Dat fiind faptul că sunt foarte mici și destul de ieftine, nu ar fi o așa mare tragedie să dosești prin portofel un astfel de instrument.

Cum te salvează

Spre deosebire de Windows, Linux-ul poate rula și de pe un DVD sau stick USB fără a fi necesară instalarea. Prin intermediul său, poți să accesezi toate datele aflate pe C ori în alte partiții, le poți transfera ori folosi. Este nevoie doar să bootezi computerul de pe stick-ul USB.

Puterea exemplului

Să zicem că ești profesor și trebuie să prezinți elevilor un documentar, dar Windows-ul de pe laptop-ul școlii refuză să pornească. Nu trebuie decât să introduci un Stick USB cu Linux, în port-ul USB, să pornești computerul, să bootezi de pe Stick și să aștepți până ce distribuția pornește. Totul va fi funcțional dacă folosești distribuții precum Solus OS, Ubuntu, Linux Mint. Vei putea accesa partiția Windows-ului și reda documentarul ori accesa Internetul, vei putea vizualiza fotografii, reda fișiere audio ori rula un fișier PowerPoint. Vei fi capabil să duci la capăt toate aceste activități deoarece distribuțiile recomandate vin dotate din fabrică cu tot ce înseamnă aplicații utile, drivere, codecuri etc.

Cum faci un stick USB bootabil cu Linux

  • Descarci o distribuție Linux (Solus, Ubuntu, Linux Mint etc.)
  • Descarci Rufus, aplicația care îți va face stick-ul botabil
  • Golești și apoi formatezi un stick USB de cel puțin 4GB
  • Pornești Rufus, selectezi stick-ul USB și imaginea .iso și validezi arderea imaginii .iso
  • Imediat ce Rufus și-a făcut treaba, restartezi computerul și, prin intermediul tastelor F12, F11, F10 etc., alegi ca boot-area să aibă loc de pe stick-ul USB (fiecare model de laptop are anumite taste care îți permit să bootezi de pe stick, citește instrucțiunile modelului tău.)
  • După câteva secunde, Linux-ul va fi complet funcțional

VIDEO – Așa rulează Solus OS pe un computer real

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Câteva moduri inedite și captivante de utilizare a Google Translate în școală

Google Translate este perfect pentru școală, dar nu neapărat în modul în care îl folosești. Scriem, practic, despre una dintre cele mai cunoscute și utilizate aplicații la nivel mondial.
2,451FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Greșeli frecvente pe care le poți face când utilizezi o distribuție Linux

Nu este o rușine să faci greșeli atâta timp cât înveți din acestea. În viață, greșelile ne pot apărea oricând, indiferent dacă ești specialist sau novice.

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...
92 Shares
Copy link
Powered by Social Snap