20 C
București
duminică, iunie 23, 2024

Orice utilizator de Windows trebuie să aibă un stick USB cu Linux. Află motivul

Ar trebui să le citești

Moștenire de familie

Windows-urile (XP, Vista, 7, 8 sau 10) au o caracteristică comună: instabilitatea. În anumite condiții, fix atunci când îți este lumea mai dragă, Windows-ul poate să nu mai funcționeze ori să ruleze atât de greu încât să devină inutilizabil. Pentru astfel de momente, ar fi foarte indicat să deții un Stick USB cu Linux.

De ce „crapă” Windows-ul?

Windows-ul are nevoie de atenția ta, asta-i clar! Atunci când uiți să îl mai actualizezi ori îi blochezi această funcție deoarece este piratat, când instalezi aplicații din surse suspecte ori incompatibile cu versiunea de Windows, când accesezi fel și fel de site-uri ori descarci torrente, când nu utilizezi un antivirus ori al tău sistem de operare este descărcat de pe torrente, nu trebuie decât să te aștepți să „crape”. În aceste condiții, „leșinul” oricărui Windows nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”.

O măsură de precauție

Pentru momentele când Windows-ul refuză să mai coopereze, un stick USB cu Linux te salvează numaidecât. Condiția este să îți fi făcut de mai înainte un stick bootabil cu Linux și să îi ai la îndemână. Dat fiind faptul că sunt foarte mici și destul de ieftine, nu ar fi o așa mare tragedie să dosești prin portofel un astfel de instrument.

Cum te salvează

Spre deosebire de Windows, Linux-ul poate rula și de pe un DVD sau stick USB fără a fi necesară instalarea. Prin intermediul său, poți să accesezi toate datele aflate pe C ori în alte partiții, le poți transfera ori folosi. Este nevoie doar să bootezi computerul de pe stick-ul USB.

Puterea exemplului

Să zicem că ești profesor și trebuie să prezinți elevilor un documentar, dar Windows-ul de pe laptop-ul școlii refuză să pornească. Nu trebuie decât să introduci un Stick USB cu Linux, în port-ul USB, să pornești computerul, să bootezi de pe Stick și să aștepți până ce distribuția pornește. Totul va fi funcțional dacă folosești distribuții precum Solus OS, Ubuntu, Linux Mint. Vei putea accesa partiția Windows-ului și reda documentarul ori accesa Internetul, vei putea vizualiza fotografii, reda fișiere audio ori rula un fișier PowerPoint. Vei fi capabil să duci la capăt toate aceste activități deoarece distribuțiile recomandate vin dotate din fabrică cu tot ce înseamnă aplicații utile, drivere, codecuri etc.

Cum faci un stick USB bootabil cu Linux

  • Descarci o distribuție Linux (Solus, Ubuntu, Linux Mint etc.)
  • Descarci Rufus, aplicația care îți va face stick-ul botabil
  • Golești și apoi formatezi un stick USB de cel puțin 4GB
  • Pornești Rufus, selectezi stick-ul USB și imaginea .iso și validezi arderea imaginii .iso
  • Imediat ce Rufus și-a făcut treaba, restartezi computerul și, prin intermediul tastelor F12, F11, F10 etc., alegi ca boot-area să aibă loc de pe stick-ul USB (fiecare model de laptop are anumite taste care îți permit să bootezi de pe stick, citește instrucțiunile modelului tău.)
  • După câteva secunde, Linux-ul va fi complet funcțional

VIDEO – Așa rulează Solus OS pe un computer real

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole