vineri, mai 29, 2020

Cât te costă sistemul de operare Windows 10 la sfârșit de an

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

Sistemul de operare Windows

Sistemul de operare Windows costă, dar voi cunoașteți deja acest “detaliu”. Sumele pe care trebuie să le scoți din buzunar, asta pentru a fi în legalitate, trec binișor de câteva sute de lei. Depinde de tine dacă alegi să stai cu frica în sân – că te prinde poliția ori că te pârăște vreun “prieten” – sau decizi să stai liniștit, prin urmare, scoți bani din buzunar.

Plătești

Dacă utilizezi Windows, plătești în toate situațiile. Plătești dacă rulezi o copie piratată, datorită riscurilor la care ești supus, plătești dacă achiziționezi o licență a acestui OS sau dacă cumperi un laptop cu Windows preinstalat. Alegerea ta este reflectată în preț și în opțiunile de care dispui după achiziționare produsului.

Lumină la limitări

Că tot am deschis capitolul “limitări”, haideți să facem un pic de lumină. Astfel, în cazul Windows-ului preinstalat cu licență de tip OEM, limitările existente îți pot da bătăi de cap dacă modifici configurația harware a sistemului. Dacă înlocuiești vreo piesă stricată ori faci upgrade, trebuie să dai explicații Microsoft.

Cu totul altfel stă treba dacă cumperi o versiune completă a licenței, ne referim la cea de tip Retail. Desigur, prețul este ceva mai mare. Acest tip de licențiere îți permite să muți Windows-ul de pe un calculator pe altul, să realizezi modificări hardware nelimitate și, implicit, să realizezi activări nelimitate ale sistemului de operare. După cum poți vedea, luxul se plătește. Ce este gratis pe Linux, costă pe Windows.

Există diferențe majore și la capitolul versiuni ale Windows 10, acestea nefăcând obiectul articolului de față. Poate, cu altă ocazie.

Prețuri

Licențele de tip OEM sunt ceva mai ieftine, asta datorită limitărilor incluse. Prețurile acestora încep de la 320 de lei, în timp ce prețurile licențelor de timp Retail încep de la 310 de lei. Cea mai scumpă licență de tip OEM trece ușor peste 800 de lei. În cazul licenței de tip Retail, versiunea cu prețul cel mai mare trece de 1400 de lei.

Atenție!

Vă rugăm să luați în considerare faptul că acest articol face referire la prețurile existente pe emag.ro la data 15 noiembrie 2018. Acestea, în funcție de diferitele promoții, pot suferi modificări.

Un alt aspect

Un alt aspect, pe care mulți îl omit, constă în posibilitatea de a folosi, ca alternativă la Windows, un sistem de operare bazat pe GNU/Linux. Acesta este complet gratuit, complex și foarte sigur, oferind aceleași avantaje pe care le aduce Windows-ul. Pe Linux, scapi de orice restricție de ordin legal, de orice cost financiar.

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

O simplă comandă readuce Ubuntu la setările din fabrică

Din simplă curiozitate și pentru că se poate Sistemele de operare GNU/Linux oferă utilizatorului posibilități aproape nelimitate de personalizare atât a modului de funcționare cât...
2,449FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Redcore Linux Hardened 2004 „Neptune” a fost lansat. Bucură-te!

Redcore 2004 Redcore Linux Hardened 2004, nume de cod „Neptune”, a fost lansat. După 9 luni de dezvoltare, imaginea...

GTA 5 poate fi descărcat gratuit pentru o perioadă limitată. Vezi și alte surprize

GTA 5 Cine nu a auzit de celebrul joc GTA 5? Până pe 21 mai, cei de la Epic...

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...

Google Classroom, sfaturi și trucuri pe care profesorii, elevii și studenții trebuie să le cunoască

Google Classroom a fost creat în 2014. Acest serviciu permite cadrelor didactice, elevilor și studenților să creeze săli de clasă digitale.
68 Shares
Copy link
Powered by Social Snap