21.1 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Cât te costă sistemul de operare Windows 10 la sfârșit de an

Ar trebui să le citești

Sistemul de operare Windows

Sistemul de operare Windows costă, dar voi cunoașteți deja acest „detaliu”. Sumele pe care trebuie să le scoți din buzunar, asta pentru a fi în legalitate, trec binișor de câteva sute de lei. Depinde de tine dacă alegi să stai cu frica în sân – că te prinde poliția ori că te pârăște vreun „prieten” – sau decizi să stai liniștit, prin urmare, scoți bani din buzunar.

Plătești

Dacă utilizezi Windows, plătești în toate situațiile. Plătești dacă rulezi o copie piratată, datorită riscurilor la care ești supus, plătești dacă achiziționezi o licență a acestui OS sau dacă cumperi un laptop cu Windows preinstalat. Alegerea ta este reflectată în preț și în opțiunile de care dispui după achiziționare produsului.

Lumină la limitări

Că tot am deschis capitolul „limitări”, haideți să facem un pic de lumină. Astfel, în cazul Windows-ului preinstalat cu licență de tip OEM, limitările existente îți pot da bătăi de cap dacă modifici configurația harware a sistemului. Dacă înlocuiești vreo piesă stricată ori faci upgrade, trebuie să dai explicații Microsoft.

Cu totul altfel stă treba dacă cumperi o versiune completă a licenței, ne referim la cea de tip Retail. Desigur, prețul este ceva mai mare. Acest tip de licențiere îți permite să muți Windows-ul de pe un calculator pe altul, să realizezi modificări hardware nelimitate și, implicit, să realizezi activări nelimitate ale sistemului de operare. După cum poți vedea, luxul se plătește. Ce este gratis pe Linux, costă pe Windows.

Există diferențe majore și la capitolul versiuni ale Windows 10, acestea nefăcând obiectul articolului de față. Poate, cu altă ocazie.

Prețuri

Licențele de tip OEM sunt ceva mai ieftine, asta datorită limitărilor incluse. Prețurile acestora încep de la 320 de lei, în timp ce prețurile licențelor de timp Retail încep de la 310 de lei. Cea mai scumpă licență de tip OEM trece ușor peste 800 de lei. În cazul licenței de tip Retail, versiunea cu prețul cel mai mare trece de 1400 de lei.

Atenție!

Vă rugăm să luați în considerare faptul că acest articol face referire la prețurile existente pe emag.ro la data 15 noiembrie 2018. Acestea, în funcție de diferitele promoții, pot suferi modificări.

Un alt aspect

Un alt aspect, pe care mulți îl omit, constă în posibilitatea de a folosi, ca alternativă la Windows, un sistem de operare bazat pe GNU/Linux. Acesta este complet gratuit, complex și foarte sigur, oferind aceleași avantaje pe care le aduce Windows-ul. Pe Linux, scapi de orice restricție de ordin legal, de orice cost financiar.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole