3.8 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

O simplă comandă readuce Ubuntu la setările din fabrică

Ar trebui să le citești

Din simplă curiozitate și pentru că se poate

Sistemele de operare GNU/Linux oferă utilizatorului posibilități aproape nelimitate de personalizare atât a modului de funcționare cât și a aspectului vizual – teme, medii grafice și multe alte ajustări. Curiozitatea ne îndeamnă în mod natural să testăm tot ce ni se pare interesant, și chiar avem ce testa. Ubuntu, spre exemplu, dar și alte distribuții permit instalarea mai multor medii grafice dar și a numeroase teme care reușesc să-i schimbe radical înfățișarea. Din acest motiv se întâmplă deseori ca utilizatorii mai puțin experimentați, dar chiar și cei mai avansați, să facă atât de multe modificări încât să fie afectată stabilitatea sistemului din cauza unor conflicte care pot apărea la un moment dat între atât de multe pachete software instalate.

Soluția radicală

După o serie nesfârșită de customizări se poate ajunge în situația ca sistemul să devină inutilizabil, iar utilizatorul apelează de multe ori la o soluție pe cât de sigură pe atât de radicală – reinstalarea pe curat. Procedura are într-adevăr succesul garantat însă este, după caz, consumatoare de timp și, chiar mai grav, efectuată într-un moment de neatenție, poate provoca pierderi de date și multă frustrare.

Soluția elegantă pentru Unity, GNOME și MATE

O abordare mai puțin “invazivă” constă în restaurarea mediului grafic pe sistemul de operare Ubuntu la setările predefinite. Această resetare este posibilă cu ajutorul unei simple comenzi ce funcționează pe Ubuntu de la versiunea 17.04 în sus. Este aplicabilă pentru mediile grafice Unity, GNOME și MATE. După rularea sa, Ubuntu va arăta din nou ca la început, fără a fi necesară reinstalarea.

Acționați cu precauție

Recomandăm totuși utilizarea cu precauție a acestei comenzi, adică ar fi bine să efectuați un backup al sistemului de operare înainte de a încerca restaurarea. Este posibil să se reseteze setările librăriilor, să fie șterse conturi, să fie dezactivate extensii etc.

Iată ce trebuie să tastați în Terminal:

dconf reset -f /

Rezultate

După executarea comenzii, printre alte lucruri, vor fi restaurate următoarele elemente:

  • aplicațiile inițiale de pe bara Unity și/sau de pe Ubuntu dock;
  • applet-urile și indicatorii de pe panou;
  • rezoluția monitorului;
  • scalarea interfeței;
  • scurtăturile din tastatură;
  • fonturile;
  • tema GTK și cea de pictograme;
  • aranjamentul butoanelor din ferestre;
  • comportamentul launcher-ului.

PS

Comanda dconf reset va reseta de asemenea orice aplicație care utilizează dconf pentru stocarea setărilor. Printre acestea se numără aplicațiile de bază precum Rhythmbox, Evince, Shotwell și Nautilus. Nu vor fi resetate alte aplicații precum Thunderbird, Google Chrome, Clementine etc. Nu vor fi afectate nici setările de la nivelul driverelor, versiunii de kernel, al grub-ului și nici ale medii grafice cum ar fi KDE Plasma.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Ce lecții am învățat în acești ani de pentruprieteni.com

Lecții Lecțiile învățate în toți acești ani de pentruprieteni.com au fost interesante și numeroase. Nimeni nu ne-a pregătit pentru ceea ce urma să vină, pentru...
- Advertisement -

Cele mai noi articole