7 C
București
joi, februarie 29, 2024

Ce e bine să faci și ce nu pe rețelele Wi-Fi din locuri publice

Ar trebui să le citești

Wi-Fi…

Utilizarea rețelelor WiFi publice ne expune la numeroase riscuri de securitate dacă nu luăm măsurile necesare în această privință. Iar când călătorim, se întâmplă adesea să fim nevoiți a utiliza astfel de rețele în diverse locații. Chiar și rețelele protejate cu parolă pot fi riscante deoarece hackerii le pot clona pentru a fura date. Pericolul este și mai mare atunci când ne conectăm de pe mai multe dispozitive. Conexiunea necriptată face ca nivelul de securitate al acestor rețele să fie foarte scăzut, așa că atunci când le folosiți, este bine să manifestați un comportament precaut. Sunt câteva lucruri pe care este recomandat să le facem și câteva pe care ar trebui să le evităm pe cât posibil.

Activează-ți firewall-ul!

Dacă te conectezi la o rețea WiFi publică de pe laptop, este indicat să utilizezi o aplicație de tip firewall. Dacă ai deja instalat un firewall, verifică să îl ai activat înainte de a te conecta la o rețea WiFi publică, oricât de sigură ți-ar părea.

NU te conecta la rețele dubioase

De foarte multe ori este dificil să ne dăm seama cu certitudine dacă o rețea WiFi este sigură sau nu pentru că hackerii pot crea rețele care să pară similare cu cele legitime din diverse locuri publice precum hoteluri, restaurante etc. Dacă avem ghinionul să ne conectăm la o astfel de clonă și să mai și folosim diverse date personale, vom reuși să facem o bucurie unor anume indivizi, iar asta ne va costa destul de mult. De aceea este bine să întrebăm un angajat din acel loc care este numele complet și corect al rețelei. Dacă ne conectăm la ce ni se pare nouă că se apropie ca denumire de locul respectiv, riscăm să avem unele surprize.

Diversifică-ți parolele!

Utilizarea aceleiași parole pe mai multe conturi online, oricât ar părea ea de complexă, reprezintă o mare greșeală. Cu cât această parolă este folosită pe mai multe conturi, cu atât cresc șansele ca la un moment dat, un hacker norocos să o “ghicească”. Cel mai indicat, nu doar în cazul folosirii rețelelor Wi-Fi din locuri publice, este să ai parole diferite și cât mai greu de ghicit pentru fiecare cont online de care dispui.

NU utiliza site-uri care îți solicită informații sensibile!

Numele și prenumele, adresa din buletin, numărul de telefon, poza, numărul de card bancar etc. sunt doar o mică parte dintre informațiile pe care hackerii își doresc să le obțină. Așa că evită pe cât posibil să tastezi aceste date când ești conectat la o rețea dintr-un loc public.

NU accesa site-uri necriptate!

Site-urile care conțin “https” la începutul URL-ului trimi și primesc informația în formă criptată, așa că utilizarea lor este mai sigură. Pentru mai multă siguranță atunci când ești nevoit să accesezi un site necriptat, este recomandată folosirea extensiei HTTPS Everywhere, disponibilă atât pe Firefox cât și pe Chrome sau Opera. Aceasta criptează datele trimise online.

Adu la zi sistemul de operare!

Este așa de simplu să ai un sistem de operare actualizat la zi. Din două click-uri, ai cele mai noi petice de securitate și versiuni ale aplicațiilor, plus funcții noi. Câți dintre noi chiar își actualizează dispozitivele? Scuză nu au, ăsta-i adevărul.

Activează-ți autentificarea în doi pași!

Cu siguranță, activarea acestei funcții este una dintre cele mai sigure modalități de ați securiza un cont. Să nu uităm că cele ma importante rețele de socializare ale momentului îți pun la dispoziție autentificarea în doi pași, depinzând doar de noi să o activăm și să o folosim.

Nu îți uita dispozitivele conectate!

Imediat ce ți-ai terminat treaba, ar fi indicat să te deconectezi de la aceste rețele Wi-Fi, consumi și bateria inutil, uzezi la fel de inutil telefonul și te mai supui și unor riscuri potențiale.

Concluzie

Stă în puterea noastră să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja. Acum, că ați citit aceste sfaturi, nu mai există nicio scuză.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole