joi, iulie 9, 2020

Ce e bine să faci și ce nu pe rețelele Wi-Fi din locuri publice

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Wi-Fi…

Utilizarea rețelelor WiFi publice ne expune la numeroase riscuri de securitate dacă nu luăm măsurile necesare în această privință. Iar când călătorim, se întâmplă adesea să fim nevoiți a utiliza astfel de rețele în diverse locații. Chiar și rețelele protejate cu parolă pot fi riscante deoarece hackerii le pot clona pentru a fura date. Pericolul este și mai mare atunci când ne conectăm de pe mai multe dispozitive. Conexiunea necriptată face ca nivelul de securitate al acestor rețele să fie foarte scăzut, așa că atunci când le folosiți, este bine să manifestați un comportament precaut. Sunt câteva lucruri pe care este recomandat să le facem și câteva pe care ar trebui să le evităm pe cât posibil.

Activează-ți firewall-ul!

Dacă te conectezi la o rețea WiFi publică de pe laptop, este indicat să utilizezi o aplicație de tip firewall. Dacă ai deja instalat un firewall, verifică să îl ai activat înainte de a te conecta la o rețea WiFi publică, oricât de sigură ți-ar părea.

NU te conecta la rețele dubioase

De foarte multe ori este dificil să ne dăm seama cu certitudine dacă o rețea WiFi este sigură sau nu pentru că hackerii pot crea rețele care să pară similare cu cele legitime din diverse locuri publice precum hoteluri, restaurante etc. Dacă avem ghinionul să ne conectăm la o astfel de clonă și să mai și folosim diverse date personale, vom reuși să facem o bucurie unor anume indivizi, iar asta ne va costa destul de mult. De aceea este bine să întrebăm un angajat din acel loc care este numele complet și corect al rețelei. Dacă ne conectăm la ce ni se pare nouă că se apropie ca denumire de locul respectiv, riscăm să avem unele surprize.

Diversifică-ți parolele!

Utilizarea aceleiași parole pe mai multe conturi online, oricât ar părea ea de complexă, reprezintă o mare greșeală. Cu cât această parolă este folosită pe mai multe conturi, cu atât cresc șansele ca la un moment dat, un hacker norocos să o “ghicească”. Cel mai indicat, nu doar în cazul folosirii rețelelor Wi-Fi din locuri publice, este să ai parole diferite și cât mai greu de ghicit pentru fiecare cont online de care dispui.

NU utiliza site-uri care îți solicită informații sensibile!

Numele și prenumele, adresa din buletin, numărul de telefon, poza, numărul de card bancar etc. sunt doar o mică parte dintre informațiile pe care hackerii își doresc să le obțină. Așa că evită pe cât posibil să tastezi aceste date când ești conectat la o rețea dintr-un loc public.

NU accesa site-uri necriptate!

Site-urile care conțin “https” la începutul URL-ului trimi și primesc informația în formă criptată, așa că utilizarea lor este mai sigură. Pentru mai multă siguranță atunci când ești nevoit să accesezi un site necriptat, este recomandată folosirea extensiei HTTPS Everywhere, disponibilă atât pe Firefox cât și pe Chrome sau Opera. Aceasta criptează datele trimise online.

Adu la zi sistemul de operare!

Este așa de simplu să ai un sistem de operare actualizat la zi. Din două click-uri, ai cele mai noi petice de securitate și versiuni ale aplicațiilor, plus funcții noi. Câți dintre noi chiar își actualizează dispozitivele? Scuză nu au, ăsta-i adevărul.

Activează-ți autentificarea în doi pași!

Cu siguranță, activarea acestei funcții este una dintre cele mai sigure modalități de ați securiza un cont. Să nu uităm că cele ma importante rețele de socializare ale momentului îți pun la dispoziție autentificarea în doi pași, depinzând doar de noi să o activăm și să o folosim.

Nu îți uita dispozitivele conectate!

Imediat ce ți-ai terminat treaba, ar fi indicat să te deconectezi de la aceste rețele Wi-Fi, consumi și bateria inutil, uzezi la fel de inutil telefonul și te mai supui și unor riscuri potențiale.

Concluzie

Stă în puterea noastră să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja. Acum, că ați citit aceste sfaturi, nu mai există nicio scuză.

MAI MULTE ARTICOLE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

UTIL

Încurcăturile din care te poate scoate o distribuție Linux atunci când utilizezi Windows 10 sau 7

Îți vom povesti despre cum te poate salva o distribuție Linux. Presupunând că ești utilizator de Windows, îți recomandăm să citești până la final acest material.
2,452FaniÎmi place
340CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

O bibliotecă digitală cu mii de lecții înregistrate vă stă la dispoziție

O bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții înregistrate stă la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII

Aceasta este distribuția Linux folosită de echipa pentruprieteni.com în 2020

Tradițional, membrii echipei pentruprieteni.com folosesc mai multe distribuții GNU/Linux. Suntem destul de curioși și dornici să testăm cât mai mult

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.
39 Shares
Copy link
Powered by Social Snap