Laptopuri de gaming care merită
Cu o ofertă generoasă pe piață, vei descoperi că nu toate laptopurile de gaming chiar își merită banii. Tot mai mulți cititori ai site-ului pentruprieteni.com care doresc să își achiziționeze un laptop de gaming ne chestionează asupra unor modele. Noi vom încerca să venim în ajutorul vostru prin realizarea unei minime selecții care te va feri de țepe.
Ce trebuie să știi
În cadrul acestui articol nu vei citi despre un model anume de laptop, ci vei putea accesa o listă cu astfel de dispozitive. Aceasta cuprinde modelele care s-au încadrat în cerințele noastre. Trebuie să știi că am încercat să obținem cel mai bun raport calitate/preț fără să depășim suma de 5000 de lei. Atenție, vorbim de o sumă ce depășește puțin mia de euro, bani cu care nu poți achiziționa un model de vârf.
Rezultate
Cel mai mic preț al unui laptop care răspunde cerințelor noastre începe de la 3700 de lei, iar cel mai ridicat, din punct de vedere al costului, se apropie de limita de 5000 de lei.
Repere importante urmărite
Procesor. Este musai un laptop cu procesor i5 sau i7, cu preferință pentru cele din urmă. Procesoarele i3 sunt, potrivit cerințelor actuale, depășite. Din păcate, laptopurile cu procesoare i9 cer un buget cu mult mai mare de 5000 de lei.
RAM. Minim 8 GB de RAM, ideal 16 ori chiar mai mult. Cu cât laptop-ul este mai dotat la capitolul RAM și cu cât frecvența acestei memorii este mai mare, cu atât mai bine va funcționa dispozitivul.
SSD și SSHD. SSD și SSHD, clar! Pe scurt, un laptop cu SSD va porni în doar câteva secunde, în timp ce unul dotat cu clasicul HDD se duce chiar spre un minut, deseori depășind această perioadă. Ar fi indicat ca dispozitivul să vină și cu un HDD (7200 rotații pe minut) ori să dispună de un slot liber pentru adăugarea ulterioară. Totuși, nu este un capăt de țară. Nu uita, un SSD decent poate fi achiziționat ulterior.
Placa video. Un laptop decent pentru jocuri trebuie să aibă o placă video în carcasă, cu cât mai performantă și recentă, cu atât mai bine. Noi mergem pe nVidia, clar. Modelele GTX 1050, GTX 1050 Ti și GTX 1060 dotează laptop-uri până în 5000 de lei. Prețul laptopurilor crește cu mult la versiunile cu GTX 1070, GTX 1080 GTX 1090.
De ținut cont
Mărci recomandate. Nu o să intrăm în această dezbatere sterilă. Practic, aproape orice marcă respectată de laptopuri scoate produse ieftine și slabe dar și produse scumpe și mai bune.
Display (ecran). Laptop-ul ar trebui să aibă cel puțin o rezoluție full hd, asta dacă ținem cont de faptul că ecranele micuțelor noastre telefoane au depășit deja această rezoluție. O rezoluție mai bună îți va oferi imagini cu mult mai realiste și te va asigura că modelul de laptop ales face parte dintr-o generație mai nouă.
Un alt aspect ce nu trebuie trecut cu vederea constă în rata de refresh ecranului. Este musai nevoie de cel puțin 120 Hz sau 144 Hz. Cele mai multe laptop-uri vin cu o rată de 60 Hz, experiența avută fiind cu mult inferioară. Practic, aici, cei mai mulți producători îți dau teapă. Un ecran prost, pur și simplu, strică totul, indiferent de cât de puternic este dispozitivul.
Încă un lucru, îți recomandăm ecranele cu suprafață MATE
Altele
Acumulatorul. Bateriile decente au un număr mare de celule care asigura o autonomie sporită în timp. Dacă se poate, alegeți modele cu acumulator detașabil. Nu uita, o baterie cu mai multe celule și cu putere mare va permite o utilizare mai îndelungată.
Tastatura. La acești bani vei primi o tastatură iluminată. Acum, este o chestiune de gusturi.
Porturi. Un port de tip USB-C nu ar trebui să lipsească pe lângă clasicele USB2, USB 3, HDMI, RJ-45. cititor de carduri etc..
Sistem de operare
Varianta A
Linux-ul este preferatul nostru. Citiți articolele de pe site și o să realizați de ce.
Varianta B
Această variantă include Windows-ul în scenariu. Din moment ce Linux-ul nu excelează la capitolul oferte de jocuri, probabil o să preferați sistemul celor de la Microsoft.
Dacă achiziționați laptop-ul nu prentru jocuri, ci pentru editare grafică/video sau din dorința de a avea un dispozitiv puternic, Linux-ul este prima noastră recomandare. Ca fapt divers, aici vezi la ce preț poți cumpăra o ediție licențiată de Windows. Pentru detalii, îți recomandăm și acest articol.
Rezultate
Rezultatele selecției noastre pot fi accesate mai jos.
Varianta 1 (cuprinde și laptopurile procesoarele i5)
Varianta 2 (doar procesoare i7)