29.2 C
București
luni, iunie 24, 2024

Ce poți face pentru a nu mai fi spionat prin intermediul camerei web

Ar trebui să le citești

Spionajul

O modalitate extrem de eficientă și nebănuită de foarte mulți deținători de computere, televizoare de ultim răcnet sau telefoane inteligente și tablete, prin care poți fi spionat fără ca tu să bagi de seamă, este prin intermediul camerei web. Cei mai mulți cred că așa ceva este imposibil sau de neconceput, în fond pe astfel de atitudini se bazează și hackerii sau serviciile. Din păcate, atât serviciile secrete sau hackerii pot extrem de simplu să afle secrete nebănuite despre tine folosind camera și microfonul gadgetului pe care-l folosești.

Nu este deloc greu

După cum s-a demonstrat de-a lungul timpului, pentru cine se pricepe cât de cât la computere, nu este deloc un lucru greu ca să speculeze o vulnerabilitate a sistemului de operare și să activeze camera web sau microfonul pentru a te spiona ca la carte. Desigur, tot acest spionaj duce aproape întotdeauna la șantaj. Sunt atâtea exemple de vedete sau de persoane simple care s-au trezit șantajate de diverși cu fotografii sau clipuri, mai mult sau mai puțin intime, ce ar produce valuri dacă ele ar fi făcute publice.

Câteva cauze

Industria spionajului funcționează de minune, atât în România cât și în afară, datorită faptului că utilizatorii nu sunt la zi cu actualizările sistemului de operare Windows, nu au antivirus sau uită cu lunile să mai facă din când în când câte o scanare a computerului cu un antivirus. La noi treaba este și mai simplă pentru hackeri prin faptul că cei mai mulți utilizatori rulează o copie piratată de Windows, ticsită „din fabrică” de viruși și de toate lighioanele și, bineînțeles, acea copie de Windows nu este niciodată actualizată. Unde să mai pui că, în majoritatea cazurilor, sunt destui care nu folosesc nici antivirus, pe lângă faptul că nu au actualizat sistemul de operare. De ce nu este actualizat? Motivul este simplu. Odată adusă la zi, prin mijloace specifice, copia piratată de Windows este identificată și neutralizată în scurt timp de Microsoft.

Sfaturi

Dar să revenim la subiectul articolului. Sfaturile pe care le veți citi aici au darul de a reduce cu un anumit procentaj, credem noi destul de ridicat, riscul de a fi spionat de cineva prin intermediul camerei web integrată laptop-ului, pc-ului, tabletei sau telefonului inteligent și care rulează Windows.

  • Rulează o copie curată, licențiată de Windows ori treci pe Ubuntu, Linux Mint, openSUSE, pe Linux în general. Dacă nu crezi că merită să dai câteva sute de lei pe o licență de Windows 10, treci pe ceva ce este original, sigur, și la fel de util și fiabil, adică pe Linux. Copiile piratate de Windows ascund armate întregi de viruși care îți transformă computerul tău într-un adevărat cal troian. Să activeze camera web este floare la ureche pentru cineva care știe ce erori apar într-un Windows piratat.
  • Menține la zi sistemul de operare. O regulă de aur spune că sistemul de operare, Linux sau Windows, trebuie să fie la zi cu actualizările deoarece acestea înlătură defectele, erorile, pe lângă faptul că introduc noi opțiuni.
  • Dezactivează camera web. Poți face asta foarte ușor folosind un soft specializat sau din setările hardware ale sistemului de operare. Inconvenientul ar fi că ori de câte ori trebuie să fii live pe Skype, va trebui să o reactivezi.
  • Acoperă camera Web cu o bucățică de bandă. În caz că băieții deștepți au reușit să îți acceseze acest instrument, fizic, nu vor mai avea ce să vadă atâta timp cât un material opac acoperă lentila.
  • Menține la zi driverele camerei. La fel ca în cazul actualizărilor sistemului de operare, imediat ce ai aflat de existența unor drivere noi ale camerei web, trebuie să ți le instalezi.
  • Instalează și folosește soluții de securitate la zi. Renunță la antivirusul valabil în urmă cu 3-5 ani și instalează cea mai nouă ediție a unuia nou. Desigur, în cazul virușilor mai vechi, antivirusul are leac, dar cei noi, nedescoperiți încâ, își poate face de cap. Nu ar fi rău ca, din când în când, să mai faci câte o scanare cu un antivirus online. Vrei liniște și să nu mai ai nevoie de antivirus? Dacă da, treci pe Linux. Scanează cât de des poți computerul. Actualizează antivirusul ori de cât e ori îți cere și scanează computerul cât de des poți. Nu se știe niciodată.
  • Dacă ai o cameră conectată la un PC, când nu o folosești, e bine să o deconectezi. În urmă cu ceva vreme, camerele nu erau integrate și puteau fi foarte ușor conectate sau deconectate de la computer. Dacă ai un astfel de model, nu ezita să folosești acest avantaj.
  • Dacă cumperi un laptop/computer la mâna a doua, ai mare grijă. Cea mai sigură soluție în acest caz este să formatezi hardul de lungă durată (ștergere propriu zisă) și apoi să instalezi o distribuție Linux sau un Windows licențiat. În fond, nu se știe ce minuni a instalat fostul utilizator pe Windows.
- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole